Olocau recupera a la Virgen de la Naranja després de la seua restauració


Etiquetes: , , ,



comarquesnord.cat, Olocau del Rei
dissabte, 23 d’octubre de 2010

Olocau del Rei ha recuperat, aquest dissabte, un dels tresors més valuosos que conserva. La figura de la Virgen de la Naranja, d’estil romànic i datada al segle XIII, és un exemplar únic entre les talles de marededéus que es conserven a la comarca dels Ports i un dels escasos exemples en que conta la Comunitat Valenciana.

La Virgen de la Naranja ha estat restaurada per l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals (IVC+R) i, a pesar d’estar xip antirrobatoris durant la restauració de la Virgen de la Naranja” href=”http://arxiu.comarquesnord.cat/2010/06/17/sincorpora-un-xip-antirrobatoris-durant-la-restauracio-de-la-virgen-de-la-naranja/”>llesta des de mitjans del mes de juny en que es va presentar l’actuació portada a terme, s’ha esperat a aquest cap de setmana tant especial per a Olocau per tal de tornar-la al seu lloc. Cal recordar que Carlos Fabra ja felicitava els nadals passats amb una estampa de la Virgen de la Naranja restaurada.

Després de rehabilitar-se una capella expressament, per tal d’acollir la figura de la verge, la talla no ha volgut faltar a la cita que, cada quatre anys, té la població amb San Marcos i on la Virgen de la Naranja té el paper d’eixir a recollir al sant homenatgat extraordinàriament.

Una família valenciana agraïda
Conta la llegenda que la Virgen de la Naranja va estar regalada per una família valenciana que, tenint un fill malalt, va trobar la seua recuperació gràcies al clima trobat a les muntanyes d’Olocau. És precissament en un dels montes més alts del terme on està ubicada la capella originària dedicada a la Virgen de la Naranja. El lloc, conegut com a el Alto de la Naranja, està allunyat de la població i per tant desprotegit. Després de recuperar la talla romànica robada al 1924,  es va decidir situar-la en la església parroquial. Ara se li ha instal.lat, fins i tot un xip per recuperar-la aviat si tornara a ser botí de l’avarícia dels lladres.

La inauguració a Olocau de la restauració de la Virgen de la Naranja ha tingut l’assistència de Miguel Ángel Mulet, vicepresident i diputat de cultura de la Diputació, el secretari autonòmic de cultura Rafael Miró i la Directora del IVANCOR, Carmen Pérez, del Vicari Episcopal de Pastoral de la Diòcesi de Tortosa, Josep Maria Membrado, així com representants de la comarca i molts veïns que veien, amb il·lusió, com la seua marededéu tornava a casa.

La Virgen de la Naranja torna a Olocau

Més informació: | | |