Morella rendeix un merescut homenatge al professor i escriptor Sergio Beser


Etiquetes: ,



comarquesnord.cat, Morella
» diumenge, 24 d’octubre de 2010

Morella no ha oblidat a un dels seus veïns més volguts. El professor i escriptor Sergio Beser ha rebut durant aquest cap de setmana un merescut homenatge. Beser es va convertir en el millor ambaixador de Morella i en el major especialista en el món de l’obra de Leopoldo Alas Clarín. El vicepresident de l’Associació Morella i Comarca (AMIC), Teudo Sangüesa, els periodistes, Josep Martí Gómez i Ignasi Riera i l’alcalde de Morella, Ximo Puig, entre altres amics, van recordar la figura de Beser, davant de més de cent cinquanta persones, en l’Ajuntament del municipi. L’acte principal va ser presentat per la regidora de cultura, Palmira Mestre.
El primer edil morellà afirmava que “Sergio va ser un agent comercial de Morella, afegint moltíssims amics per a la nostra terra i descobrint-la a molts referents de la cultura”. Alguns exemples esmentats van ser Manuel Vázquez Montalbán, José Agustín Goytisolo, Javier Cercas o Mario Vargas Llosa. A més, destacava la seua faceta de “incansable promoció, d’agitador cultural i d’amenitzador de la vida social i cívica”. També descrivia el professor com “un mestre entusiasmat sempre per conéixer i per a donar a conéixer”. Per a Puig, “Sergio representava els valors que d’ell hem pogut aprendre: la tolerància i el respecte”.

Teudo Sangüesa considera que “Sergio va ser una virtuosa mixtura d’home savi, de professor excepcional, d’amic atent, divertit i generós capaç d’atraure al seu costat, a tot tipus de sers humans, des d’eminents doctors, a persones senzilles, passant per il•lusionats estudiants, amics de la infància i noctàmbuls empedreïts”. A més, va recordar l’evolució de Beser dins de l’Associació AMIC, la qual presidia.

Per la seua banda, Martí Gómez, va recordar com, igual que Beser, es va veure obligat a abandonar Morella quan era molt xicotet. Però, “Sergio va fer un gran presing perquè tornara a la meua terra, poble que em va veure nàixer i al que no havia pogut tornar. El meu sentiment de morellà va retornar gràcies a ell”.
Finalment, el periodista, escriptor i polític, Ignasi Riera va mencionar unes paraules del propi Beser per a referir-se a ell. “No em moriré del tot, perquè una part de mi sobreviurà”. A més va recordar les seues vivències com a companys de treball en una editorial.

A més d’aquestos protagonistes, en l’acte es van llegir distints textos de persones que no van poder acudir, com el fotògraf Julio Carbó. Una vegada conclòs l’acte, es va celebrar un sopar per als assistents i avui s’ha realitzat una visita guiada per la Morella que agradava al professor. Així, s’ha iniciat en la Plaça de Sant Miquel i ha conclòs en la porta de sa casa. Durant el recorregut el director dels museus del municipi, Carlos Sangüesa, ha llegit distints textos literaris.

» L’ambaixador morellà al món de la cultura
Sergio Beser va nàixer a Morella l’any 1934 i des de 1941 residia a Barcelona. En 1958, es llicència amb el premi extraordinari en Filosofia i Lletres i després emprén l’aventura d’investigació. Es va doctorar en filologia romànica amb qualificació de matrícula cum laude amb una tesi sobre Leopoldo Alas, la qual cosa li convertirà en un especialista mundial en l’obra de Clarín. Posteriorment, va iniciar el seu periple en universitats de Gran Bretanya o Estats Units, entre elles la prestigiosa Harvard. En 1970 es va convertir en professor titular de la Universitat Autònoma de Barcelona i en 1988 va ser anomenat catedràtic. Sergio Beser va escriure distintes obres i va ser personatge en diverses novel•les de Manuel Vázquez Montalbán, fruit de la gran amistat que existia entre ells. En 2005 es va jubilar i va ser anomenat catedràtic emèrit i en 2007 va rebre la Creu de Santa Llúcia, màxima distinció que atorga l’Ajuntament de Morella. Sergio Beser va morir el passat 21 de gener d’enguany.

» L’acte d’homenatge a nord:íntegre
» Beser morellà, en primera persona
» Beser morellà, en segona persona

Més informació: |