La I Fira de l’Energia de Fontdespatla supera les expectatives de l’organització


Etiquetes:



comarquesnord.cat, Fontdespatla
dimarts, 2 de novembre de 2010

Bicicletes d’hidrogen, calderes de biomassa per a casa, sistemes de calefacció ecològics o sistemes que combinat l’energia solar fotovoltaica i l’eòlica. Estes són algunes de les propostes que se van poder veure a la I Fira de l’Energia al Medi Rural de Fontdespatla, una trobada que va comptar amb la participació de visitats del Matarranya i d’altres comarques. L’alcaldessa del municipi, Carmen Agud, va destacar que “lo balanç ha estat molt positiu, los expositors se’n van anar molt contents”, i ja s’està mirant de fer una nova edició.

Entre els expositors, hi havie Valdeléctric, que va portar a la Fira de l’Energia calderes de biomassa per a granges, empreses i cases. José Domingo Martí va remarcar que a través dels subproductes agrícoles, com a substitut del gasoil o el gas, podem arribar a treure un major rendiment i reduir a la meitat lo consum. De fet, lo ‘pellet’ o l’estella tenen menys calories, però resulten més barat i també permet l’aprofitament de rebuig que moltes vegades se quede al bosc. A la Fira de l’Energia també hi eren Revolution Leds, especialitzada en enllumenat públic.

Per la seua banda, Puyo Área Tecnològica va presentar un interessant sistema de calefacció. Segons va explicar Sergio Puyo, se tracte “d’un radiador elèctric que a dins porte un fluid ecològic i que integre una resistència que quan lo connectes no escalfe”, sinó que ho fa quan està apagada, lo que permet tindre 4 minuts de calentor cada 30 segons de connexió. De fet, Puyo va destacar que “és lo sistema més econòmic que hi ha al mercat” i que està integrat per una centraleta domòtica que permet inclús connectar lo sistema des del telèfon mòbil.

A la Fira de l’Energia també se van presentar sistemes integrals per a masos o cases aïllades que consten de la combinació de l’energia solar fotovoltaica i energia eòlica. Una de les empreses que ha posat en marxa este sistema és Solar Kapta, que des de fa uns mesos treballe a la Torre del Compte. En concret, se tracte d’uns sistemes que integren panells solars i també petits molinets que permeten l’aprofitament del vent. D’esta forma, s’aconsegueix evitar talls imprevistos en lo subministrament elèctric que patien alguns habitatges aïllades en èpoques de poc sol.

Més informació: