Patrimoni dels Ports s’exposa al Louvre de Paris


Etiquetes: , ,



comarquesnord.cat, París
\ dijous, 4 de novembre de 2010 \

Les extremitats del dinosaure trovat a Sant Antoni de la Vespa, a Morella, instantànies dels abrics rupestres de la Valltorta i Morella La Vella o de la Virgen de la Naranja d’Olocau es poden veure aquests primers dies de novembre davall de la popular piràmide del Louvre, a París, un dels museus més prestigiosos del món. L’Institut Valencià de Restauració i Conservació de Béns Culturals (IVC+R) està present en el Saló Internacional del Patrimoni Cultural de París, espai de referència a Europa sobre art, patrimoni i cultura que s’instal·larà en el carrusel del Museu del Louvre, un enclavament estratègic dins de la pròpia fira, on un stand mostra el treball que desenvolupa en tots els seus departaments i en totes les disciplines que es manegen.

Carmen Pérez, la directora del IVC+R ha explicat que “es tracta d’un Saló Internacional que té lloc en el Museu del Louvre en el qual participen destacats centres dedicats a l’art, el patrimoni i la restauració. És la primera vegada que l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals participa en un saló internacional d’aquestes característiques, i, és a més, l’únic institut de tota Espanya que va a participar en aquest certamen internacional”.

“La finalitat és donar a conèixer el treball que realitza l’Institut en matèria de conservació i restauració del patrimoni. Per açò es van a mostrar a través de fotografies els diferents departaments amb què explica en l’actualitat: pintura de cavallet, pintura mural, grans formats, obra gràfica i material d’arxiu, metalls i orfebreria, materials tèxtils, escultura policromada en fusta, pedra, arqueologia, paleontologia, ceràmica, art contemporani, centre de documentació d’art rupestre, laboratori d’arqueologia i laboratori de materials”, ha indicat Pérez.

El títol de la trobada és el Saló Internacional del Patrimoni Cultural i el tema d’enguany és el patrimoni del Mediterrani. Entre les imatges que va a mostrar l’Institut en fotografies com a obres restaurades estan: Art rupestre, yeserías hispanoárabes, els àngels músics de la Catedral de València, la Verge de les Batalles o de les Victòries de l’Església parroquial de Sant Andrés de València; la Senyera i el Llibre dels Furs de València de l’Ajuntament de València; els tèxtils de la Hispanic Society of America i el Descendimiento del Cercle Artístic de Roger van der Weyden del Real Col·legi Seminari de Corpus Chrsiti de València.

La directora del IVC+R ha assenyalat que “la idea és donar-se a conèixer a Europa perquè altres centres internacionals que treballen en matèria de patrimoni cultural ens coneguen, sàpien el que treballem i investiguem i puguem entaular col·laboracions o convenis”.

En aquest sentit la directora de l’institut, Carmen Pérez, tindrà una sèrie de reunions amb personalitats expertes en el tema: Amb Thierry Lalot, que és el Director del Departament d’Història Social i Cultural de l’Art de la Universitat de la Sorbone de París, amb qui es pretén aconseguir que alumnes de la Sorbone vengen a l’institut a realitzar els seus pasantías o pràctiques i a formar-se en les diferents especialitats amb les quals explica l’institut. També es va a reunir Carmen Pérez amb el professor Roch Payet, que és el Director d’Estudis de l’Institut Nacional del Patrimoni. Igualment es reunirà amb Silvi Grance, Directora de la Xarxa de Museus francesos del Ministeri de Cultura de França.

Institut de Restauració
L’Institut de Conservació i Restauració va iniciar la seua activitat l’any 2005, convertint-se des de llavors en el primer organisme gestor en aquesta matèria de la Comunitat Valenciana. El IVC+R està adscrit a la Conselleria de Cultura, a través de la Direcció general competent en matèria de Patrimoni Cultural. Malgrat la seua joventut, els professionals que treballen en ell, posseeixen una àmplia experiència en la conservació del patrimoni cultural que ha sigut adquirida en institucions de renombrado prestigi.

Més informació: | |