Fontdespatla vol ser un municipi autosuficient


Etiquetes:



comarquesnord.cat, Fontdespatla
» divendres, 5 de novembre de 2010

Fontdespatla vol convertir-se en un municipi autosuficient i compromès amb lo medi ambient. Per este motiu, ha posat en marxa un projecte (presentat als ajuts Life+ de la Unió Europea) que ha estat vist amb bons ulls pel Ministeri de Medi Ambient. Se tracte d’una iniciativa que supose una inversió d’un milió d’euros durant cinc anys única i exclusivament en energies alternatives, com la biomassa o la solar fotovoltaica, o en sistemes d’estalvi d’energia (sobretot elèctrica i combustible).

Lo secretari de Fontdespatla, Antonio Albesa, va explicar que a l’agost se coneixerà lo veredicte de la Unió Europea, que si aprove lo projecte s’encarregarà del seu finançament al 50 per cent. Albesa va afegir que se tracte d’una aposta de “caràcter demostratiu”, la qual cosa vol dir que Brussel·les farà una vigilància econòmica del projecte i s’haurà de fer una auditoria energètica de cada una de les actuacions per demostrar a la Unió Europea com s’ha desenvolupat.

Entre les múltiples propostes que integre lo projecte, lo secretari de Fontdespatla va destacar que hi ha previst posar calderes de biomassa a l’edifici multiusos per a la calefacció i l’aigua calenta, així com bombejar l’aigua potable del pou actual amb un generador d’energia fotovoltaica. Fontdespatla també pretén fer un camp fotovoltaic per a vendre llum i, que a la vegada, permeto connectar un cotxe elèctric que comprarie l’ajuntament.

» Aposta per la biomassa
Les idees del consistori matarranyenc no acaben aquí. Albesa va destacar que també se buscarie un espai on fer biomassa mitjançant la desbrossa de pinars o les restes de poda d’ametllers i oliveres, així com canviar lo sistema d’aigua calenta del càmping i la piscina municipals. Lògicament, lo projecte també inclourie viatges a instal·lacions i la formació de veïns per al seu manteniment, així com la modificació de tot l’enllumenat municipal en sistema led.

Més informació: