Morella renuncia a impulsar, en el seu terme, la declaració de Reserva de la Biosfera


comarquesnord.cat, Morella
» divendres, 5 de novembre de 2010

Després de la visita a la reserva de la Biosfera de Monfragüe (Càceres) a la comarca dels Ports sembla que perd impuls la possibilitat de demanar la declaració de Reserva de la Biosfera. Fons oficials de l’Ajuntament de Morella han assegurat que, davant la postura del sector ramader, que no acaba de veure els beneficis però creu que pot ser perjudicat en aquesta figura de protecció, no segueix endavant. Sorita i La Mata, a través del seus alcaldes, també han fet públic que no estan per la labor. Forcall i Cinctorres, segons fons oficioses, serien altres dos poblacions que se n’eixirien del projecte.

» Reunió a Forcall
Per la seva banda, aquest divendres es reunien a Forcall, convocats per la Unió de Llauradors i Ramaders, propietaris d’explotacions agropecuàries de la comarca dels Ports que es van reafirmar en la seva postura contraria a que des de la zona s’impulse la creació d’una reserva de la biosfera. En la trobada, els ramaders que van visitar la zona de Monfragüe en la visita que la Mancomunitat Comarcal dels Ports va proposar a finals d’octubre, van explicar les seves impressions. La zona, com a visitants els va agradar, com a ramaders no va escampar cap dels dubtes que des del primer moment han assenyalat.

La reserva no porta més restriccions que les que hi ha ja marcades, però els ramaders troben que si que comporta majors controls i reglamentació, i sobre tot no veuen cap benefici per al sector. Els ramaders reunits a Forcall, no sols van reafirmar-se en la seva negativa a la reserva de la biosfera, també van acordar constituir una plataforma per defendre els seus interessos, en aquest sentit un dels cavalls de batalla més important actualment és el perjudici que ha suposat la declaració de zones Zepa i Lics per part de la Generalitat, a esquenes dels propietaris i ajuntaments. Per eixe motiu també volen tenir la seva veu en la Mancomunitat Comarcal dels Ports, i en aquest sentit van nomenar els interlocutors per tractar els temes en l’ens comarcal.

Respecte a la Reserva de la Biosfera, abans d’aquesta reunió de ramaders, el mateix president de la Mancomunitat comarcal Els Ports i alcalde de Forcall, Santiago Pérez, senyalava que el projecte es desestimarà si el sector agropecuari continuava pensant que els pot ser perjudicial.

» Des de fa un any
Fa vora un any es plantejava aquesta possibilitat per buscar un nou focus de desenvolupament i inversió en sostenibilitat per als municipis, però els recels dels sector ramader cap al mateix es van fer patents des del primer moment i no s’han escampat en la visita a la reserva extremenya. A aquestes alçades, sembla que la possibilitat de que la zona busque la marca Reserva de la Biosfera, al menys de forma conjunta, no tirara endavant.

Més informació:

1 comentari

  1. Molt bé l’ajuntament de Morella i Santi Perez per ser sensibles a les posicions dels ramaders.
    Que pasa de moment amb la gent del PP?
    Per que l’alcalde de la Mata o de la Todolella no estan dient res al respecte i continuen avant amb la reserva? Que no veuen que la gent de la comarca no ho vol?
    Despres diran que defensen el territori igual que altres, jajajaja