La Fundación Blasco de Alagón finalitza la restauració de l’ermita de l’Avellà de Catí

comarquesnord.cat . Catí . divendres, 12 de novembre de 2010 .
Etiquetes: , , ,

La Fundación Blasco de Alagón ha presentat avui els treballs finalitzats de la restauració de l’ermita de l’Avellà a Catí. Aquestes actuacions han tingut un termini d’execució de quatre mesos i han comptat amb un presupesto total de 119.000 euros. La pròpia Fundación Blasco de Alagón ha aportat més de 51.000 euros al projecte, mentre que la resta del finançament correspon als fons Ruralter-Leader. L’acte d’inauguració ha comptat amb l’assistència de la gerent de la Fundación, Lucía Martí, així com la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Paz Olmos i el diputat provincial Luis Tena.

L’actuació ha comprès la correcció d’humitats que existeixen en les fàbriques de l’ermita, s’ha restaurat els murs, la coberta, el paviment i els paraments verticals exteriors. Aquesta ermita forma part del balneari de Catí i la seua creació està directament relacionada amb la troballa d’una font. De fet, està documentada l’existència de la capella des d’abans de 1328.

L’ermita de l’Avellà de Catí és d’especial simbolisme per als veïns de la població, que cada 8 de setembre acudeixen per a celebrar el dia de la Mare de Déu de l’Avellà.

L’actuació ha comptat amb quatre fases diferents: la substitució del paviment per un altre nou fabricat amb tabicones conejeros i el rebaixe de 30 centímetres en el terreny de la nau. S’ha realitzat importants treballs de consolidació i de restauració en el mur Aquest, així com en el pas de drenatge, mitjançant sanejament i retacado de les juntes profundes. També s’ha realitzat una neteja en sec i amb aigua destil·lada, així com l’entonació cromàtica de les zones perdudes.

També a Vilafranca

Poc abans, els responsables de la Fundació Blasco de Alagón visitaven les portades, ja restaurades, de l’església parroquial de Vilafranca. Cadascuna de les dues actuacions ha tingut un termini d’execució d’un mes i recentment ha finalitzat la rehabilitació de la portada lateral, amb un pressupost pròxim als 13.000 euros.
La portada s’havia deteriorat considerablement com a conseqüència de les pluges que, amb els anys, havien provocat esquerdes i fractures.

Més informació: | | |