José Agustín Amela repasa “la meteorologia a través de la història” a Vilafranca


comarquesnord.cat, Vilafranca
» dilluns, 15 de novembre de 2010

El professor d’Història morellà, José Agustín Amela impartia el passat dissabte una conferència al Saló d’Actes de la Casa Social de Vilafranca, sota el títol “La meteorologia a través de la història: del saber rudimentari popular a la predicció científica”. La presència de José Agustín Amela a Vilafranca va fer que s’ompliren les butaques del Saló d’Actes, ja que l’espai L’Observador de Els Ports Ràdio compta amb molts seguidors arréu de tota la comarca de Els Ports.

José Agustín feia un repàs històric a la meteorologia, repassat antics sistemes de predicció del temps. Amela va parlar de les civilitzacions mesopotàmiques, d’Egipte, Grècia, l’imperi Romà, l’Edat Mitjana i Moderna fins arribar als nostres dies. També va haver una part de la xerrada dedicada a almanacs, les tretzenades, les cabanyueles o les tèmpores.

La segona part de la conferència va estar centrada en la meteorologia moderna i els plànols que s’utilitzen per a fer les prediccions. A més, José Agustín Amela es va centrar per posar els exemples en una gran ‘gota freda’ que va patir la província de Castelló fa uns anys amb reculls superiors als 300 litres per metre quadrat en una jornada a Morella.

Una interessant conferència la realitzada per José Agustín Amela i que durava més de 2 hores. Una estona molt intensa amb les grans explicacions realitzades pel professor d’història morellà que va fer les delícies del nombrós públic vilafranquí que es donava cita al Saló d’Actes de la Casa Social.

Més informació: | | |