Cultura presenta el descobriment del fèmur d’un dinosaure sauròpode trobat en el jaciment de Cinctorres


comarquesnord.cat, Castelló
» dimarts. 16 de novembre de 2010

La Conselleria de Cultura i Esport ha presentat aquest matí la recuperació, en el jaciment d’Anna de Cinctorres, d’un fèmur de dinosaure. La Directora General de Patrimoni Cultural Valencià, Paz Olmos, ha presentat els resultats obtinguts en les excavacions arqueològiques realitzades. A l’acte han assistit, així mateix, el Director Territorial de la Conselleria de Cultura, Francisco Medina, l’Alcalde de Cinctorres, Antonio Ripollés i el paleontòleg, Andrés Santos-Cubedo.

El descobriment en el jaciment Anna de Cinctorres, presenta la troballa d’un fèmur del grup de dinosaure sauròpode de la família dels titanosauriformes corresponent al Cretàcic Inferior de fa 120 milions d’anys. Els estudis posteriors permetran establir si es tracta concretament d’un titanosaure, família caracteritzada per tenir caps petits, colls i cues llargs i en alguns casos, plaques òssies en la seva esquena.

L’estudi ha estat realitzat per un equip científic de l’Ajuntament de Cinctorres, la Universitat de València, el Consorci Ruta Minera i el Grup Guix de Vila-real.

» A la Fàbrica Giner
La comarca dels Ports és rica en fòssils de dinosaures pel que la troballa del fèmur de Cinctorres ve a augmentar la foto de família dels dinosaures de la província de Castelló. Paral·lelament a la investigació científica s’ha dut a terme una labor divulgativa i de posada en valor del jaciment d’ANA en el qual des de 2002 i després de sis campanyes d’excavació s’han recuperat mes de 600 fòssils, incloent vertebrats i invertebrats, sent els de dinosaure els mes importants.

Actualment el fèmur pot veure’s en l’exposició que la Conselleria de Cultura i la Fundació Blasco de Alagón tenen a la Fàbrica Giner de Morella.

Més informació: | | | |