LA FALSA: “Como alcalde vuestro que soy….”


JOAN CARLES MARCOBAL

Magnífica la imatge de Pepe Isbert al damunt del balcó de la Casa Consistorial, adreçant-se a la població: Como alcalde vuestro que soy os debo una explicación y esa explicación os la voy a dar, porque como alcalde vuestro que soy os debo una explicación… Tot un seguit de moltes paraules per a no dir res que era del que es tractava. Així era l’època aquella de Bienvenido Mister Marshall i pot ser també l’actualitat. En quin mal moment ens ha deixat García Berlanga! Segur que quan més falta ens feia. Espanya està més necessitada que mai de cineastes com ell, directors que puguen plasmar el més irònicament possible la realitat d’un país que compta amb la imperiosa necessitat de riure’s d’ell mateix.

La pel·lícula ja esmentada, La escopeta nacional i tantes d’altres com La vaquilla on es reflexa fidelment com el poble espanyol no entenia la guerra que estava patint i protagonitzant: ‘Mi sargento, hemos pensado que nos cambiamos de bando porque como el soldado enemigo es de por aquí y yo tengo la novia en Ulldecona… Puix això, a ells que més els donava, si no entenien la guerra com s’havien de matar recíprocament?

No me diran que no val més mirar el cine de Berlanga que la crua realitat del dia a dia, veure com un estat opressor vol exterminar un poble mentre, passivament, la comunitat internacional gira la mirada. Encara recordo a Labordeta cantant: ‘Si las tropas imperiales han acotado mi hoya, vuelven a hacer lo mismito que hacen ahora en el Sahara.’

Més informació: |