Carlos Fontanet: ‘Estem interessats en la Reserva de la Biosfera, però primer cal que tots els agents del territori estiguen d’acord’


comarquesnord.cat, Matarranya
» dilluns, 22 de novembre de 2010

La Comarca del Matarranya treballa en la creació d’una candidatura conjunta amb l’Ebre per presentar-se com a Reserva de la Biosfera a la Unesco, encara que de moment,no s’ha arribat a un acord definitiu

Lo president de la Comarca del Matarranya, Carlos Fontanet, ha fet unes puntualitzacions en relació a les notícies que asseguren que el Matarranya s’ha afegit a la candidatura que presentarà les Terres de l’Ebre a la Unesco per convertir-se en Reserva de la Biosfera. Fontanet ha remarcat que “en un principi estem interessats en la Reserva de la Biosfera”, però “primer cal que tots los agents socials del territori estiguen d’acord”.

En concret, lo dijous (18 de novembre), la seu de la Comarca del Matarranya va acollir una junta consultiva amb tots los alcaldes de la comarca, on se va explicar “què és la Reserva de la Biosfera” i que hi ha la possibilitat de fer una proposta conjunta amb l’Ebre. Fontanet ha explicat que lo primer que s’ha de fer és que “los ajuntaments prenguen l’acord de participar o no” a esta proposta, i també cal que altres agents socials (empresaris, regants, caçadors, grangers…) valoron esta possibilitat.

Segons ha concretat lo president de la Comarca del Matarranya, si s’aposte per una candidatura conjunta de Reserva de la Biosfera Matarranya-Terres de l’Ebre, la tramitació “serie independent, perquè natres l’hem de fer a través de la DGA” i l’Ebre a través de la Generalitat de Catalunya. A més, i abans d’enviar-se la proposta a la Unesco, los projectes han de passar la criba dels respectius governs autonòmics, i tot seguit la del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí.

Fontanet ha remarcat que “la idea de tindre una participació conjunta” entre lo Matarranya i les Terres de l’Ebre és positiva i que “té molt més pes i molt més valor” que si ho fes un territori sol. A més, lo president de la comarca ha puntualitzat que parlar de Reserva de la Biosfera no signifique parlar de restriccions de l’activitat agrícola i ramadera del territori, sinó que serà una marca de qualitat i de territori que pot aprofitar lo Matarranya.

Les notícies de que lo Matarranya s’afegie a la candidatura conjunta de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre van saltar a la premsa després d’unes declaracions que va fer lo Delegat del Govern a les Terres de l’Ebre. En concret, Lluís Salvador va destacar que la comarca del Matarranya s’afegirà (i no, s’ha afegit) a la Reserva de la Biosfera que propose l’Ebre i que esta se tramitarà a través de la DGA, com bé ha destacat Fontanet en declaracions a Ràdio Matarranya.

Més informació: