La Diputació de Terol defensa l’ús de biomassa com un dels models més adequats a les condicions ambientals de la província


comarquesnord.cat, Alcalà de la Selva
» dijous, 25 de novembre de 2010

Les jornades, organitzades per l’Oficina de Fons Europeus, han tingut caràcter itinerant i s’han desenvolupat en Ràfels, Torralba dels Sisones, Cantavella i, aquest dijous, han finalitzat en la Colònia Polster d’Alcalá de la Selva, segons ha informat la DPT en un comunicat.

Les ponències han sigut a càrrec d’experts de la consultora especialitzada MS&F ASSOCIATES; Antonio Serrano, enginyer de muntanyes, expert en desenvolupament d’Energies Renovables; i Juan Manuel Ferrández, economista i expert en desenvolupament local de l’Organització Internacional del Treball (OIT). Les jornades han sigut clausurades pel vicepresident 1º de la Diputació de Terol, Inocencio Martínez.

La Diputació segueix treballant en favor d’un model energètic més adequat dins del compromís general de totes les institucions arreplegat en el Protocol de Kyoto. En aquest sentit, les jornades ‘fomenten l’ús d’aquesta energia verda com a instrument de desenvolupament sostenible, no contaminant i amb mínim impacte en l’entorn’.

Aquestes trobades han oferit a responsables municipals una explicació de les diferents energies renovables de possible aplicació: eòlica, solar, geotèrmica i, la considerada més adequada per a implantar en la província, la bioenergia.

En aquesta línia s’ha aprofundit en la necessitat de potenciar l’eficiència energètica, de manera especial en edificis públics. Els experts han assenyalat que, en alguns casos, ‘no es tracta d’emprar més energia però sí de forma més adequada per a disminuir el consum’. També s’ha recordat que el ‘no balafiament’ energètic suposa la major font d’estalvi.

El model bioenergético està basat en la creació de cultius energètics (cultius de plantes de creixement ràpid destinades únicament a l’obtenció d’energia o com a matèria primera per a l’obtenció d’unes altres substancies combustibles) i el consum de biomassa i residus biodegradables, que es deriven de fonts orgàniques i poden ser descompostos per l’acció natural d’organismes vius.

La bioenergia és una energia renovable, de gran projecció, respectuosa amb el medi ambient ja que manté l’equilibri natural de l’atmosfera. Aquest tipus d’energia ‘es produeix localment, la qual cosa permet la creació d’ocupació en el mitjà rural i, per tant, fixa població en aqueixes zones’. A més, ‘permet reduir la dependència respecte als recursos fòssils, ja que la província compta amb la matèria primera necessària per a produir-la’.

La producció de bioenergia comporta la neteja dels boscos pel que ajuda a prevenir el risc d’incendis forestals. Així mateix, aquest model ‘obri nous camins per a l’agricultura amb el desenvolupament dels cultius energètics utilitzats en la producció de biocombustibles i biocarburants, que constitueixen una alternativa de futur per als camps’.

A açò s’afig, ha exposat la DPT, la particularitat que ‘redueix l’efecte hivernacle perquè durant la seua combustió només allibera la quantitat de CO2 captada per la planta durant el seu creixement’.

Al seu judici, la bioenergia ‘combina els valors d’una energia moderna, altament tecnificada, còmoda, i més barata i respectuosa amb el medi ambient, per la qual cosa la Diputació de Terol aposta per la seua implantació i promou el seu desenvolupament en la província, ‘que compta amb recursos de primer ordre en el camp de les energies renovables i ocupa un paper destacat en el conjunt nacional’.

Més informació: |