El Consell amplia la xarxa de Paratges Naturals Municipals amb la declaració de la zona de ‘Pereroles’ a Morella


comarquesnord.cat, València
» divendres, 26 de novembre de 2010

El Consell ha ampliat la xarxa de Paratges Naturals Muncipales de la Comunitat Valenciana amb la declaració, a iniciativa de la Conselleria de Medi ambient, de l’enclavament natural denominat “Pereroles”, en el terme municipal de Morella.

Amb la declaració del Paratge de “Pereroles”, la Comunitat compta amb 59 Paratges Naturals Municipals, que sumen 26.700 hectàrees protegides. Aquest és el setè paratge declarat enguany pel Ple del Consell, després de la “Serra de Xiva”, a Xiva; “La Colaita”, a Llombai; el Barranc de Fosch, a Montesa; el Barranc de la Falç, a Énguera, La Serra a Redovà i “Penyes Albes”, a Montitxelvo i Terrateig.

L’àmbit territorial del Paratge Natural Municipal Pereroles que protegeix el Ple del Consell comprèn 360 hectàrees, situades sobre els vessants de la Serra de Sant Marc entre els 970 i 1.250 metres d’altitud. Aquest parajealberga una sèrie de valors ecològics, paisatgístics, hidrològics i d’esplai que justifiquen la seua declaració com a espai protegit.

En l’actualitat la muntanya Pereroles està inclòs en la zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) La Tinença de Benifassà-Turmell i en el lloc d’importància comunitària (LIC) denominant Tinença de Benifassà, Turmell i Vallivana, dins de la Xarxa Natura 2000.

Quant a la vegetació, la formació dominant en el paratge és la pineda madura de pi laricio (Pinus nigra), acompanyat d’un estrat arbustivo bastant obert amb espècies destacables com el grèvol (Ilex aquifolium), el guillomo (Amelanchier ovalis) i el mostajo (Sorbus ària). També hi ha gran quantitat de quejigos (Quercus faginea) que prosperen des que la muntanya no es destina a l’aprofitament intensiu de fusta.

En relació amb la fauna, el paratge compta amb espècies de mamífers poc comuns com el gat montés (Felis sylvestris), la garduña (Dimarts foina), el teixó (Meles meles) o la mostela (Mustela nivalis). Destaca així mateix la presència de nombroses rapaces, com l’àguila calçada (Hieraaetus pennatus), azor (Accipiter gentilis), esparver (Accipiter nisus) o l’àguila culebrera (Circaetus gallicus).

Així mateix, el paratge de “Pereroles” conté una xarxa de senderes que ho connecta amb les properes poblacions d’Herbers, Herbeset, La Pobleta i Xiva, disposa d’un refugi, Casa Forestal i dues cabanyes, a més de zones d’acampada amb capacitat per a 100 persones.

» Única autonomia amb paratges naturals municipals
La Comunitat Valenciana és l’única autonomia espanyola que compta amb la figura de paratge natural municipal, la qual cosa la situa a l’avantguarda en la protecció del medi ambient.

El valor d’aquests paratges obeeix a les seues característiques ambientals, culturals i paisatgístiques i, sobretot, a la proximitat als ciutadans, ja que es tracta d’espais situats en el municipi on resideixen. A més, els paratges suposen un exemple de col·laboració entre administracions públiques per a la gestió i conservació dels espais naturals, ja que són declarats per la Generalitat i gestionats pels ajuntaments.

Més informació: | | |