Es celebra a Vilafranca la tradicional missa en honor a Santa Bàrbara


Etiquetes: ,



comarquesnord.cat, Vilafranca
» dilluns, 6 de desembre de 2010

El dilluns 6 de desembre pel matí, es celebrava a l’ermitori de Santa Bàrbara a Vilafranca la tradicional missa en honor a aquesta santa. El 4 de desembre és Santa Bàrbara i tots els anys es dedica una missa a l’ermitori, situat a l’Avinguda del Llosar i construit l’any 1793. Anteriorment a aquesta data, Santa Bàrbara compartia ermitori amb Sant Roc, patró de Vilafranca a un altra zona del terme municipal. Actualment, prop d’on es trobava aquella ermita, es conserven uns llavadors que popularment son coneguts com ‘Els llavadors de Santa Bàrbara’.

» Màrtir del segle III
Aquesta santa màrtir va viure al segle III i segons compta la tradició era filla d’un rei que la va tancar dins d’una torre, en una zona propera al Mar de Màrmara. Hi ha diferents versions sobre la seua vida i tal vegada el motiu del seu tancament a una torre per part de son pare era per a que els homens no pugueren admirar la seua bellesa. Santa Bàrbara és l’advocada contra les tronades i la patrona de les professions que manejen explosiu, de les Armades d’Artilleria dels exèrcits, dels miners o dels electricistes.

Cada 6 de desembre, Vilafranca recorda a Santa Bàrbara al seu ermitori, remodelat als darrers anys i on es guarden durant l’any diversos ‘pasos’ processionals de la Setmana Santa vilafranquina. Els veïns de la part alta de l’Avinguda del Llosar son els que s’encarreguen de la neteja de l’esglesieta i els que guarden la clau de la mateixa.

Més informació: |