Morella rendeix homenatge a Ernest Lluch


Etiquetes: , ,



comarquesnord.cat, Morella
» dilluns, 6 de desembre de 2010

Morella ha homenatjat a l’ex-ministre de Sanitat i Comerç, Ernest Lluch, assassinat fa deu anys per la banda terrorista ETA. L’alcalde de Morella, Ximo Puig i el membre de la Fundació que porta el nom del polític, Daniel Gozalbo, han iniciat els actes en reconeixement a la labor i els ideals de Lluch. L’homenatge ha finalitzat amb el descobriment d’una placa al Centre de Salut, que ha comptat amb la presència de la directora general de Drogodependències de la Conselleria de Sanitat, Sofía María Tomás Dols.

El primer edil de la localitat, ha destacat en el seu discurs que “Lluch va ser assassinat fa deu anys, però la seua memòria està més viva que mai i les seues propostes tenen una enorme vigència”. A més, Puig comentava els llaços que li van unir el polític, que va conéixer en l’època de transició. Per a ell, Lluch “era la imatge per a avançar, la consolidació de la democràcia”. A més, ha mencionat algunes de les “lliçons” que va aprendre d’ell, com “la passió i compromís fins a l’últim dia; Lluch no passava per la història, sinó que volia escriure eixa història”.

L’alcalde de Morella també ha recordat els valors que va defendre Lluch, com la “universalització de la sanitat”, “la constància i capacitat de lluita permanent” o “la democràcia com l’única forma de créixer”. Puig ha volgut citar algunes de les frases del polític, com que “al final de la vida has d’haver donat més del que els altres t’han donat, i Lluch va donar molt més”.

Per la seua banda, Gozalbo definia Lluch com “un seductor intel·lectual, culte, tolerant i apassionat”. També recordava la seua vida vinculada a l’àmbit acadèmic i explicava que Lluch entenia que “fer una bona universitat, és una mostra de fer un bon país”. Finalment, concloia la seua intervenció amb un “què la memòria de Lluch siga eterna”.

Després de les intervencions s’ha inaugurat l’exposició “Ernest Lluch, el valor de la raó”, que fa un recorregut per tota la vida i obra de l’ex-ministre. La mostra romandrà oberta al públic fins al pròxim 17 de desembre.

Els Gaiteros de Morella han acompanyat tots els assistents a l’acte, amb una cercavila fins al Centre de Salut. Allí s’ha descobert una placa en què es podia llegir “A Ernest Lluch, impulsor de la universalització de la sanitat pública, testimoni del seu compromís per la llibertat i la justícia social”.

» 10 anys de la seua mort
Cal recordar que enguany, es complix el desé aniversari de l’assassinat de Lluch i, també, a nivell local, són vint anys els que es commemoren des que el Centre de Salut de Morella està en funcionament. Una obra que va començar a ser una realitat quan Lluch era el ministre de Sanitat.

Ernest Lluch va combinar la seua trajectòria política amb una àmplia experiència en l’àmbit universitari. A més de diputat socialista a Les Corts, entre els anys 1977 i 1989 i ministre de Sanitat, de 1982 a 1986, Lluch va ser professor en la Universitat de València, catedràtic per la Universitat de Barcelona i Rector en la Universitat Internacional Menéndez Pelayo.

Més informació: | |