Mancomunitat i Ramaders volen entrevistar-se amb la Directora General de Medi Ambient per revisar la declaració de LICS i ZEPA


Etiquetes:

mas00024


comarquesnord.cat, Els Ports
» dimecres, 15 de desembre de 2010

El president de la Mancomunitat Comarcal Els Ports, Santiago Pérez, s’ha reunit aquesta setmana amb representants dels ramaders de la comarca per tractar diferents qüestions que comprometen el desenvolupament de les explotacions agropecuàries. Els mateixos ramaders havien demanat l’ajut de l’Ens Comarcal per fer front comú als problemes que els genera la declaració de Lics i Zepa, entre d’altres qüestions. En la trobada es va analitzar la situació i problemàtica generada per la implantació d’aquestes figures de protecció sense prèvia consulta en els afectats. Sobre el plano es van examinar totes les zones que es veuran condicionades per ser Lloc d’Interès Comunitari, o Zona d’Especial Protecció per a les Aus.
El president de la Mancomunitat els va explicar les gestions que s’havien portat a terme, ja que els Ajuntaments tampoc han estat consultats, ni siquiera s’han tingut en compte les al·legacions que van presentar en conèixer el disseny de les zones ZEPA. En aquest sentit, Pérez va detallar les trobades que havien tingut tant amb el conseller, com en la directora general i la secretaria autonòmica de la conselleria de territori, sense obtenir cap argument favorable a la revisió. Ara, amb els Lics, els Ajuntaments, igual com els propietaris de terrenys, s’han trobat que aquestes declaracions els poden afectar negativament a l’hora d’ampliar o millorar la seva explotació, o aprofitar el seu terreny. El problema, segons afirma Santiago Pérez, es la indefinició, ja que el grau de protecció està subjecte al criteri del tècnic de cada moment. A més, s’afirma que s’haurien pogut protegir el mateix nombre d’hectàrees però de forma més lògica per no perjudicar el desenvolupament d’aquestos pobles, i de les explotacions ramaderes. El president de la Mancomunitat va brindar el recolzament de l’Ens per continuar fent força de cara a l’administració autonòmica, per tal d’intentar minimitzar els efectes negatius que aquestes declaracions tenen sobre el territori tal i com estan plantejades.
Altres qüestions plantejades per els ramaders passen per la revisió de les altes tarifes de l’aigua que es paguen en alguns pobles de la comarca i que en la situació de crisi en la que es troben ve a ser una carrega més per afegir costos; així com la possibilitat de que els ajuntaments contemplen l’aplaçament de pagos en situacions de necessitat. Per altra banda els representants del sector també es van interessar per la possible aplicació de l’impost de bens immobles en els masos i explotacions agropecuàries.

Més informació: