Juanjo Palomo, president de la Taula del Sénia



comarquesnord.cat, Rossell
» dijous, 16 de desembre de 2010

Aquest dijous s’haa celebrat l’Assemblea de la Mancomunitat de la Taula del Sénia (M-TdS) a Rossell amb 18 punts en l’ordre del dia. Entre les resolucions més destacades cal remarcar l’aprovació de l’ingrés dels municipis d’Herbés i San Rafael del Río a l’entitat supracomarcal i també el Pressupost per al 2011 que puja 5.331.006 €.

Al final de la sessió es produia, d’acord amb els Estatuts, el relleu a la Presidència sortint Núria Ventura (Alcaldessa d’Ulldecona) i entrant Juanjo Palomo, alcalde de Vallibona, qui ostentarà el càrrec durant un any.

» Taula del Sénia
La Mancomunitat de la Taula del Sénia és un ens local, format per 24 municipis (12 valencians: Benicarló, Càlig, Canet lo Roig, Castell de Cabres, Cervera del Maestre, la Jana, Morella, la Pobla de Benifassà, Rossell, Traiguera, Vallibona i Vinaròs), (9 catalans: Alcanar, Freginals, la Galera, Godall, Mas de Barberans, Sant Carles de la Ràpita, Santa Bàrbara, la Sénia i Ulldecona) (i 3 aragonesos: Beseit, Pena-roja de Tastavins i Vall de Roures), situats al voltant del riu Sénia i del massís dels Ports, que tots junts superen els 115.000 habitants. Els seus Alcaldes perteneixen a diferents grups polítics: socialistes (PSPV, PSC i PSA), PP, ERC, CiU, PAR i PSD.

Malgrat ser de tres Comunitats Autònomes veïnes, estos municipis i els seus habitants tenen en comú moltes coses i de signe ben divers. D’una banda, la geografia, la història (Ilercavons, Corona d’Aragó, Bisbat de Tortosa), la cultura i la llengua són similars. Però, desgraciadament també, la seva renda, l’emigració de joves i l’envelliment de la població són altres característiques comuns, en especial a les zones d’interior. Segurament, la llunyania dels centres de poder, sumada a un fort dèficit d’infrastructures, han propiciat esta realitat més negativa.

El seu nom, Taula (punt de trobada i diàleg) i Sénia (riu que és el límit natural entre els tres territoris), explica els seu objectiu principal: ser un mitjà per treballar en comú per a la millora de las condicions de vida de tots els seus habitants. I per a n’això, és bàsic una major i millor coordinació entre totes les administracions i aconseguir de totes elles les inversions necessàries,

Tot i que sempre hi ha hagut molta relació entre la gent de tots els costats del riu Sénia, l’orígen del que ara és la Mancomunitat arranca d’una reunió dels Alcaldes de Vinaròs, Alcanar, Ulldecona i La Sénia el dia 1 d’agost del 2003, tal i com s’explica a l’Apartat “Antecedents: la T.d.S.”.

Després d’un llarg procés (de més de dos anys), es va acordar constituir una Mancomunitat de municipis que el 20 de febrer de 2006 va ser inscrita en el Registre d’Entitats Locals del Ministeri d’Administracions Públiques amb el número 0543014.

Més informació: | |