La Fundación Blasco de Alagón tanca 2010 amb més de 20 restauracions a Castelló i Terol



comarquesnord.cat, Castelló
» dijous, 16 de desembre de 2010

La Fundación Blasco de Alagón ha dut a terme més de vint actuacions tant la província de Terol com en la de Castelló durant l’últim any. L’entitat ha desenvolupat diferents treballs de rehabilitació de patrimoni, taller de restauració, així com campanyes d’estiu de restauració de patrimoni i d’eliminació de vegetació perillosa en campanars. A més, la Fundación ha engegat tres exposicions i ha dinamitzat la Fàbrica Giner amb dues iniciatives.

En matèria de rehabilitació de patrimoni, la Fundación Blasco de Alagón ha rehabilitat l’ermita de l’Avellà de Catí, així com la portada lateral de l’església Parroquial de Santa Magdalena de Vilafranca. També s’ha rehabilitat el retaule ceràmic de l’ermita de Sant Onofre de la Todolella i tres ‘Capelletes de camins’ de Castellfort. En l’església dels Ibarsos s’ha dut a terme el canvi de finestres, la pintura de l’exterior i el condicionament de l’entorn mentre que en Tronchón, en la província de Terol, s’ha reparat la coberta de l’ermita del Tremedal. No cal oblidar una de les últimes iniciatives engegades per la Fundación Blasco de Alagón, el taller d’ocupació per a restaurar el castell del Baró d’Herbers. Aquest taller consta de dos mòduls, un de restauració de moble i un altre de rehabilitació de patrimoni. Aquest taller permetrà la contractació de setze alumnes –treballadors durant un any.

Respecte a les accions desenvolupades en el taller de restauració, destaca el Crist de l’Asil de Benicarló, així com 11 llenços de l’altar del Carmen de l’Església Arxiprestal de Morella, la restauració i la creació d’una rèplica de la Creu de Pedra d’Ortells i la restauració del Fornícula i la Verge de l’Ermita del Roser de Xiva en la província de Castelló. En la província de Terol s’ha restaurat l’arqueta litúrgica de la Cuba, la Polsera dels Santos Miguel i Hugo del Museu d’Art Sacre de Terol i la Polsera amb Ángel de la Passió i Cor de Cantoras del mateix museu.

Durant l’estiu, es van desenvolupar les dues campanyes d’estiu, tant de restauració de llenços com de restauració de daurats. Durant 2010, la Fundación Blasco de Alagón també ha dut a terme importants actuacions en matèria d’eliminació de vegetació perillosa en la província de Castelló i en la de Terol. En la primera, s’ha netejat el campanar de la Iglesuela del Cid, mentre que a Castelló s’ha actuat en el campanar de La Mata.

Les exposicions s’han consolidat entre les actuacions desenvolupades per la Fundación Blasco de Alagón en diferents emplaçaments. Al juny va tenir lloc l’exposició Ars Splendens sobre les produccions artístiques del Maestrazgo en el centre cultural Les Aules de Castelló. La Fàbrica Giner acull la mostra Carbó i Dinosaures, sobre la vida dels dinosaures en la comarca dels Ports. Paissatges Humans dels Ports, una mostra de fotografia, es pot visitar encara en el Museu de Belles Arts de Castelló.

El complex de la Fàbrica Giner de Morella, seu de la Fundació, ha explicat enguany amb una important activitat, ja que a les exposicions se suma el circuit d’aventura *Saltapins i el nou centre de bicicleta tot terreny dels Ports, que s’ha engegat durant 2010. La Fundación Blasco de Alagón ha continuat, a més, amb l’activitat de Saltapins Indoor, l’estructura que permet traslladar les activitats del parc a qualsevol emplaçament.

Una altra de les iniciatives destacades de la Fundació al llarg de l’any ha sigut la creació d’una nova pàgina web, així com l’engegada d’un blog sobre restauració gestionat per l’equip de l’entitat.

Més informació: | | | | | | | |