El consum responsable s’estén pels pobles del Matarranya


Etiquetes:


comarquesnord.cat, Matarranya
» divendres, 17 de desembre de 2010

La Portellada va ser un dels pobles pioners en la substitució de l’enllumenat tradicional pel sistema led, i poc a poc són més los ajuntaments que se sumen a esta tecnologia d’estalvi energètic. Fa unes setmanes, Ràfels va posar fi a un projecte que ha consistit en “passar tot l’enllumenat públic a micro-led”, va destacar lo seu alcalde, Fernando Cavero. En concret, s’han substituït la il·luminació de les faroles del casc antic, i ara només faltarie modificar algunes de la perifèria.

Cavero va destacar que això supose una “diferència bestial en lo consum”, ja que “de consumir 125 watts per farola ens n’anem a 45”. Per tant, esta substitució supose una bona solució per reduir les despeses del consistori, tenint en compte los problemes de finançament que pateixen los pobles més menuts. A més, la substitució de l’enllumenat només supose canviar l’equip interior, mentre que se mantenen les estructures exteriors de les faroles.

Als municipis de La Portellada i de Ràfels se’ls sume també La Freixneda, que ja ha començat a canviar l’enllumenat dels carrers del poble passant-se als revolucionaris sistemes de baix consum. Segons va apuntar l’alcalde de La Freixneda, Antonio Algueró, esta adaptació a noves tecnologies d’estalvi energètic “és lo que mos exigeixen los temps actuals”.

Més informació: