El Secretari d’Estat de Mitjà Rural i Aigua destaca la inversió del MARM de més de 750.000 euros en els camins rurals de Morella



comarquesnord.cat, Morella
» divendres, 17 de desembre de 2010

El Secretari d’Estat de Mitjà Rural i Aigua, Josep Puxeu, ha visitat aquest divendres els camins rurals de Els Tous, Serra de Pals i Carcellera, situats en el terme municipal de Morella (Castelló). Durant la visita, en la qual ha participat també l’Alcalde de Morella, Joaquim Puig, el Secretari d’Estat de Mitjà Rural i Aigua ha destacat que el Conveni signat entre el Ministeri de Medi ambient, i Mitjà Rural i Marí (MARM) i la Mancomunitat de la Taula del Sénia ha permès a l’Ajuntament de Morella rehabilitar 25 quilòmetres de camins rurals en els últims tres anys.

D’aquesta manera, la inversió total del Pla de Camins supera els 880.000 euros a Morella en els últims quatre exercicis, dels quals el MARM ha invertit més de 750.000 euros, mentre que l’Ajuntament de Morella ha aportat més de 130.000 euros.

Josep Puxeu ha subratllat que un terç del territori espanyol té algun tipus d’itinerari natural, la qual cosa contribueix a la creació d’inversió local en sectors com el turisme ambiental i cultural, així com al foment d’activitats econòmiques i a la generació d’una millor connexió entre pobles i paisatges.

Així mateix, el Secretari d’Estat de Mitjà Rural i Aigua ha ressaltat que l’abril passat es va signar un nou Conveni Marque de Col·laboració amb la Mancomunitat de la Taula de Sénia per a l’aplicació d’un programa d’actuacions en matèria de desenvolupament rural sostenible en l’espai interautonómico constituït pels municipis que integren la citada Mancomunitat –Teruel, Castelló i Tarragona- de caràcter plurianual, 2011-2015, amb una previsió pressupostària de 5 milions d’euros. Aquesta subvenció té per objecte finançar el 90% del cost total de les actuacions previstes per a cada any.
Les accions que incloga han d’estar orientades a millorar significativament els tres pilars de la sostenibilitat en el territori, tant pel que fa als aspectes econòmics com als socials i als ambientals, procurant generar efectes sinèrgics positius en tots ells.

En la Comissió de Seguiment, que se celebrarà dilluns que ve 20 de desembre, es concretarà el Programa d’Actuacions amb la identificació, localització espacial i valoració econòmica de les accions previstes per al conjunt global del període 2011-2015.

Aquest Programa d’Actuacions es materialitzarà any a any mitjançant la subscripció de convenis específics que materialitzen la col·laboració financera del MARM amb la Mancomunitat per a l’execució de les actuacions del Programa, dins dels límits pressupostaris aprovats per a cada anualitat.

La Mancomunitat de la Taula del Senia és una agrupació de 24 municipis de les províncies de Castelló, Teruel i Tarragona, i és un dels escenaris de referència on el MARM està duent a terme l’aplicació de la Llei per al Desenvolupament Sostenible del Mitjà Rural.

Després de la visita als camins rurals, el Secretari d’Estat de Mitjà Rural i Aigua, al costat de l’Alcalde de Morella, ha inaugurat l’escorxador de “Carns de Morella”, en el qual es preveu incloure tant el sacrifici de bestiar com l’especejament, transformació, conservació i transport de producte.

Més informació: