Francesc Mauri: ‘Els xiquets s’han de sentir orgullosos de la llengua que parlen’


comarquesnord.cat, Calaceit
» divendres, 17 de desembre de 2010

Francesc Mauri, un dels hòmens del temps de TV3, va visitar lo passat dilluns 13 de desembre les escoles de Valderrobres i Calaceit, dintre del programa ‘Jesús Moncada’, on va oferir unes xerrades sobre meteorologia i canvi climàtic als xiquets del Matarranya. Aprofitant la seua visita a la nostra comarca, Ràdio Matarranya va entrevistar-lo abans d’una de les seues conferències, on va explicar que a estes xerrades “els explico coses molt senzills, com per exemple que és un llamp, que és un tro, que surt abans […]” o “que un tornado és diferent a un huracà”.

De fet, Francesc Mauri aprofite l’ocasió per tractar moltes coses associades amb lo vocabulari meteorològic. Per exempe, a Fraga la boira se coneix com segallosa, mentre que al Matarranya, “el llamp es coneix com rellampec”. En este sentit, l’home del temps de TVC reconeix que el nostre vocabulari és molt ric en dites sobre aspectes meteorològics, moltes d’elles molt encertades, i destaque que “a casa tinc un recull important de dites i refranys que em van fer uns alumnes de Tamarit de la Llitera”.

Amb estes xerrades, Mauri reconeix que “intento que els xiquets aprenguen meteorologia”, però a la vegada que “també se senton orgullosos de la llengua que parlen, que no la senton com a menor o que no es pot utilitzar en públic”. Al llarg de l’entrevista també se li preguntar que hi ha de cert en la competència que apareix entre el Francesc Mauri i Tomàs Molina a Polònia. Mauri va concretar que “no tenim competència”, sinó que “l’alimenten perquè el programa tingue més caliu”. Pel que fa a les imitacions, l’home del temps subratlle que “ho trobo simpàtic”.

Aprofitant l’ocasió, Ràdio Matarranya va demanar-li a Francesc Mauri fer una predicció de cara als pròxims dies, i va destacar que “vindrà bastant de fred” i tindrem “un sol bastant espantat, amb un cel entaranyinat”. A més, va recordar que TVC té una adreça electrònica de contacte on tots aquells veïns del Matarranya que facin fotos del temps d’este hivern (més enllà de les nevades) on les rebran amb molta il·lusió.

Més informació: | | |

1 comentari

  1. jofre, de benicarlo enllaç al seu comentari

    Sobretot si es la ¡¡¡LLENGUA VALENCIANA!!!