CRÒNIQUES EU: Nadal, blanc?



IMMA VIVES

Qui ens anave a dir que l’any 2010 serie tant fructífer!! Si en començar el mes de gener algú s’haguere atrevit a proposar dotze mesos que Espanya guanyarie el mundial de futbol, la crisi no afluixarie però la borsa tornarie a repetir el color verd i les xifres positives (alguns mercats tancaran l’any amb bons resultats, especialment els mercats emergents), l’atur a la Unió Europea seguirie al 10% i Espanya al 20!, el deute del països com Grécia i Irlanda farie tremolar la estabilitat europea i… per acabar l’any tindriem Wikileaks (wikigoteres?) cada dia i per estes terres del nord a més una nevada històrica… algú hauria pensat que s’haurien de deixar alguns ensurts per l’any 2011 i evitar un col.lapse de notícies que no podem casi digerir entre una i l’altra.

Wikileaks donarà per moltes cròniques, durant molts de mesos, pero deixeu-me parlar de la neu abans que arrive Nadal. Tindrem Nadal blanc? això és el que es pregunten els habitants del Benelux desprès de vore com des de fa més d’una setmana la neu ha covert com a una postal les teulades de les esglèsies, els parcs i els seus arbres, les escales de les cases i els monuments…però també i per desgràcia els aeroports, les autopistes, les carreteres i les voreres. Puc parlar per Luxemburg però em consta que a Escòcia, Anglaterra, Alemanya, certes zones de França, Itàlia i la part est de Bèlgica la cosa ha sigut fins i tot pitjor.

Qui es podie imaginar Heathrow tancat durant la major part del cap de setmana (avui utilitzant només una pista), Paris sense autobusos i amb els aeroports a mig gas o bé Brussel.les i Frankfurt amb milers de persones dormint a l’aeroport. Això vol dir millers de rutes tallades per aire i per terra i gent que no podrà celebrar el Nadal amb els seus o que haurà d’esperar 3 dies per saber si serà o no possible. A este país tan xicotet que és Luxemburg tot va començar el dimecres de fa 2 setmanes, desprès d’una falsa alarma de neu la setmana anterior ningú no s’imaginava que un dia que havie començat amb fret però sense amenaces de neu va acabar…com va acabar. La neu va esperar l’hora de la eixida de la faena, quan la gent deixe l’oficina, la tenda, l’obra per creuar la frontera i tornar a casa. Dos o tres camions es van creuar al mig de l’autopista i van bloquejar les eixides habituals. Uns quants cotxes sense rodes de neu van tallar les carreteres normals en no poder pujar per culpa de la neu i als carrers, els autobusos van tindre que abandonar els seus recorreguts en menys de 2 hores.

Pels missatges publicats a les xarxes socials i al diari gratuït L’essentiel he sabut que molta gent desprès de passar dos o tres hores al cotxe va fer mitja volta i tornar a dormir a la oficina, alguns van preferir fer 12 km a peu per damunt de la neu i dormir a casa ja que si contaven amb els busos o taxis podien oblidar dormir al sec, els que ho van passar pitjor son els de l’autopista, van tindre que dormir al cotxe. I tantes històries que encara sentim esta setmana. Les escoles han tancat dos dies per disminuir el tràfic i perquè molts pares desprès de l’aventura van decidir quedar-se a casa i agafar un dia de vacances.

La setmana passada, dijous, les previsions tornaven a ser de gran nevada, esta vegada tot semblave més preparat però la neu no mos ha deixat durant quasi 5 dies i això ha paralitzat l’aeroport un dia, ha deixat a molta gent sense poder anar a trevallar i les tendes sense vore clients en el que havie de ser un dels millors caps de setmana de l’any per reactivar el comerç local. Rècord absolut des que es tenen dades, l’ultima gran nevada a Luxemburg va ser al 1950 i esta l’ha superada.

Molta gent té un somni cada any, un Nadal nevat, però enguany pot ser preferim que la neu mos done una tregua i puguem tornar a fer vida normal al menys uns dies. Preferim deixar el rècord com està i de pas si pot ser que el 2011 sigue una mica més tranquil. Seguirem ací per contar-ho, mentres tant molt bon Nadal a tots !!!!

Més informació: |