El Nadal torna a Cinctorres


Etiquetes: , ,


comarquesnord.cat, Portell
» divendres, 24 de desembre de 2010

Un any més, les festes nadalenques porten fins a Cinctorres estampes oblidades durant tot l’any i que ens fan saber que el Nadal torna a estar entre nosaltres.
Amb la plantada de l’arbre, a la Plaça Nova, es donen per iniciades les festes de Nadal.

A Cinctorres quan arriben aquestes dates, els nostàlgics encara s’apropen a l’Hospitalet per vore si allà baix al barranc hi ha algun pitxer, alguna olla, una tapa que els recorde que ells també van ser xiquets i van gaudir del Nadal com als adults ja ens costa de fer. Antigament els dies compresos entre l’u de gener i el dia de Reis s’utilitzaven per a que els més menuts del poble arrossegaren una vegada i una altra aquells utensilis mecànics que pel seu continuat ús ja no servien a casa. Era la fórmula per a que els Reis sapigueren on havien d’anar a l’hora de repartir regals.

Ara els menuts ja no han de fer tant d’esforç per a que arribe el regal que desitgen. Encara així, el mateix dia sis, algun valent desafia al fred per a lligar quatre o cinc llandetes i fer que les àvies s’enfaden de tant de soroll. Un Nadal més eixe so marcarà les darreres hores d’unes festes que portaran fins a Cinctorres a tots aquells veïns que van tenir que emigrar. Dinars de germanor i en família o la festa de Cap d’any suposaran més d’un mal de cap per als que a cada casa han d’organitzar-ho. Però també es podrà gaudir de dies que costen de repetir-se durant la resta de l’any.

Si fa quaranta anys eren els xiquets i les llandes els que feien soroll, ara a Cinctorres no és soroll, si no música, la que brolla de la Societat Musical Cinctorrana, que creix i creix amb les actuacions d’esta recta de final d’any.

Més informació: | |