Primer any dels ‘villancicos’ i Missa del Gall vespertins a Morella



comarquesnord.cat, Morella
» divendres, 24 de desembre de 2010

Els populars ‘villancicos’ de Morella, que és com es coneix popularment la volta que es fa pel poble interpretant nadales la vespra del 25 de desembre, ha estrenat enguany un nou horari, el segon en la història recent morellana, Si fa més d’una dècada aquest acte tant emblemàtic dels Nadals morellans tenia lloc després de sopar i on acudia majoritàriament gent jove que encetava així una llarga nit de festa, després la costum es va canviar per unes nadales un poc més matineres i amb un públic participant basat en xiquets i els seus pares.

Enguany s’ha tornar a alterar la tradició i la volta dels ‘villancicos’ ha interpretat nadales típiques morellanes com “Bienvenido a nuestros valles” o d’altres més comercials a les 7 i mitja de la vesprada. El motiu és fer coincidir el final d’aquesta ronda músical nadalenca amb l’inici de la Missa del Gall, que passa de la mitjanit a abans de sopar donat a les queixes dels fidels que sovint tenien que sopar ràpid per acudir a la cerimònia religiosa.

‘Panderetes’ i altres instruments tocats pel públic assistent han acompanyat les notes de l’Associació Musical Mestre Candel que, un any més, no han faltat per a donar per encetat el Nadal morellà a ritme de la música típica d’aquestes dates.

Més informació: | |

/span> comentaris

  1. es diu “nadales”, no “villancicos”!!!

  2. A Morella, tradicionalment, a aquesta volta se la coneix popularment com a “els villancicos”, d’ahí que aparega denominat d’aquesta manera a la notícia, però entrecomillat. Quan no es fa referència a l’acte en sí, sinó a les cançons típiques de nadal, ja s’escriu “nadales”. Comarquesnord.cat, amb les seues limitacions, intenta mantenir les costums de cada poble, de forma que els coneguts dansants de les festes sexennals de Morellal seran els “torneros” i no “els torners”, o les notícies del Matarranya, escrites des d’allí, mantindran el “lo” propi de la nostra llengua en eixa zona.

    De totes maneres, moltes gràcies per l’apunt i per lleguir comarquesnord.cat.