L’Anglesola mostra diferents “Refajos del Maestrazgo”


Etiquetes: ,



comarquesnord.cat, L’Anglesola
» dissabte, 25 de desembre de 2010

El dia 30 de desembre a les 17:00 hores en el Centre d’Interpretació del Tèxtil de la Iglesuela del Cid s’inaugura una exposició sobre “Refajos del Maestrazgo”.

En la mostra s’han reunit 19 peces procedents de diferents localitats de la comarca que abasten una gran varietat de formes colorisques i dissenys. L’exposició podrà ser visitada els caps de setmana compresos entre el 30 de desembre de 2010 i el 24 d’abril de 2011.

» Pilar de l’economia local
En el Maestrazgo la producció tèxtil basada en la llana va ser durant molt temps un dels pilars de la seua economia, havent-hi telers artesanals en totes les localitats, i fins i tot instal·lacions industrials, ja en la segona meitat del segle XIX, en diverses d’elles.

El refajo és una peça imprescindible de la indumentària tradicional femenina, i els refajos usats en el Maestrazgo són peces especialment assenyalades per haver sigut confeccionades amb teixits produïts per telers artesanals locals, també pels seus dissenys i decoracions i sobretot per la consideració o estima que rebien de les seues propietàries.

La present exposició és una mostra dels diferents refajos que coneixem han sigut usats per les dones del Maestrazgo turolense des de la segona meitat del segle XIX fins a les primeres dècades del segle XX. Només és una selecció tipològica, representativa dels diferents models que encara es guarden en les nostres localitats. I podria ser molt més àmplia pel que fa al nombre d’exemplars que podíem ensenyar de cada model, ja que són molts els refajos que es conserven.

L’exposició ha sigut coordinada i duta a terme per Fernando Maneros, expert en indumentària aragonesa i autor del llibre (al costat de Carmen Aguarod): “Dones amb saya i homes de calçons. Indumentària tradicional en el Maestrazgo i la Serra de Gúdar (Terol)”, d’àmplia repercussió en posteriors investigacions.

Més informació: |