Grans i menuts ajuden a mantenir la tradició belemnística a Morella



comarquesnord.cat, Morella
» dilluns, 27 de desembre de 2010

El Centre de Dia, l’Església Arxiprestal, la Casa Parroquial, la Residencia, la Casa de la família Milian, i la de la família Sangüesa, van ser les parades de la Volta als Betlems 2010, que ens va mostrar, un cop més, que en aquestes construccions artesanes no hi ha estalvi d’imaginació, treball i paciència.

La Volta començava a l’Ajuntament de Morella on els xiquets van construir un senzill Betlem, en figures de compra, branques, herba i sorra que se’ls va facilitar, baix la direcció dels membres de l’AMPA i monitors del Club.

La primera parada ens portaria a la Placeta del Tint. Allí, en el Centre de Dia, els usuaris han decorat de Nadal totes les parets. A l’entrada, han instal·lat un naixement, elaborat en material reciclable. Envases de iogurts i pilotes de ping pong, els donen forma a les figueres, guarnides en retalls de roba, coto fluix i d’altres complements. Els treballadors del Centre van ser molt complits en els visitants ja que els van convidar a tarró i llepoleries.

La següent parada estava a l’Arxiprestal. L’església de Morella té en relleu els passatges que es representen en els Betlems estampats en la seva magnifica escala d’accés al cor; ara, però s’ha instal·lat just baix la taula de l’altar un pessebre amb les grans imatges, que temps ençà es col·locaven en la porta dels apòstols, però amb una construcció que simula la establia on es refugiara la Sagrada Família, i que ha construït un veí del poble molt manyós, Cristobal Milian.

El Betlem de la catequesis l’han fet enguany pensant en que es veguera sense accedir a l’estança on s’ha construït. Des de la mateixa entrada a aquesta casa de la Parròquia es pot veure la imatge del portal, i el trajecte dels tres savis d’Orient cap al mateix.

A la Residencia de Morella hi han varis naixements. El primer estar no més s’accedeix al centre. Aquest està format per precioses figures de gran mida. No obstant és el de la sala de jocs el més bonic, per que es el que han fet els residents. La directora del centre ens comenta que enguany han treballat menys en aquest pessebre utilitzant part del que el passat Nadal van construir, com per exemple el Portal de Betlem, que ací és el Portal de Sant Miquel. I es que els residents s’han dedicat més aquest Nadal als motius que decoren tota aquesta planta. Motius nadalencs molt alegres i colorits. A més enguany també han tingut un concurs de postals nadalenques, que ha resultat tot un èxit per la quantitat i per la qualitat, així com a l’arbre de Nadal que han fet estampant totes les mans dels residents i formant amb elles un avet. El centre compta en altres naixements: un està a la sala d’estar, l’altre el trobem en la capella.

La següent construcció es trobava també en el carrer de la Marededéu. És, sens dubte el més gran i el que més feina té. És la construcció de la família de Recaredo Milian. Tot ha estat ací fet a mà. Des de les cases, els montes, la nevada, el dia i la nit, els horts, la sénia que gira, els Reis que venen, la Verge que gronsa al nen, Sant Josep que treballa. Tota la cotxera està dedicada al Betlem. Els que no l’han vist mai es porten una sorpresa que els deixa bocabadats, els que passen a veure’l cada Nadal sempre se’n duen alguna sorpresa. I és que quant s’engega la llum i comences a veure nevar, et trasllades a un mon diferent i t’envaeix la pau.

La darrera construcció que vam visitar és la que continua fent el jovenet Bernabé Sangüesa. Ell va començar de ben menut el seu Betlem, i cada any amplie, canvie, i transforma la seva reproducció a la que dedica unes quantes hores per muntar, i moltes altres a buscar els complements que fan que a la recreació no li falte ni un detall.

Més informació: | |