Jose Manuel Blecua, nou president de la RAE


Etiquetes: , ,



comarquesnord.cat, Madrid
» dilluns, 27 de desembre de 2010

El filòleg aragonés, José Manuel Blecua, gran expert en fonètica i fonologia i coordinador del volum de la nova Gramàtica acadèmica dedicat a aquestes disciplines, va ser escollit director de la Real Acadèmia Espanyola, en substitució de Víctor García de la Concha, que havia estat 12 anys al capdavant de la RAE. José Manuel Blecua és catedràtic emèrit del Departament de Filologia Espanyola de la UAB i va ser un dels grans amics en vida del professor morellà Sergio Beser, que ens deixava a principis del 2010. El nou director de la RAE te una gran relació amb Morella per les moltes vegades que l’ha visitat gràcies a la intermediació de Beser. Per altra banda, va ser un dels participants en l’homenatge al professor morellà que es va portar a terme en la Universitat Autònoma de Barcelona el passat mes de juny presentant-se el darrer treball de Sergio Beser Verba manent. Estudis i assatjos literaris.

D’aquesta manera, José Manuel Blecua serà el president de la RAE, la institució responsable de la regulació de la llengua castellana i que està associada amb les acadèmies nacionals de la llengua de 21 estats castellanoparlants. Fundada en 1713, ha tingut un total de 28 directors. Blecua ocupava la cadira “H” des del 2003. Va prendre possessió amb el discurs Principios del Diccionario de Autoridades. Blecua era el responsable de la part de fonètica i fonologia de la nova gramàtica de la llengua espanyola. José Manuel Blecua es va doctorar en filologia romànica. Ha estat professor de la Ohio State University (EUA), del Centro de Estudios Lingüísticos y Literarios d’El Colegio de México i dels Cursos de Verano para Extranjeros de la Universidad de Zaragoza en Jaca. Ha estat també col·laborador docent de la Universidad Internacional Menéndez Pelayo. D’altra banda, ha ocupat diferents càrrecs a l’Instituto Cervantes i ha estat president de la Comisión Estatal para la Conmemoración del IV Centenario de la primera parte del Quijote.

Entre les seves obres, destaquen Atlas de la literatura española (1972), Gramática española (1979, amb Juan Alcina Franch), Estudios de grafemática en el dominio hispánico (1998, coeditor) i Diccionario general de sinónimos y antónimos (1999, director), entre d’altres. A més, ha format part dels consells de redacció de diferents revistes especialitzades en filologia hispànica.

Blecua ha estat distingit amb el Premio Aragón (2005) per la seva tasca investigadora als camps de la gramàtica, la lexicografia i l’aplicació de les noves tecnologies a l’estudi de la llengua espanyola.

Més informació: | |