Més de 60 xiquets van cagar el Tronc de Nadal a Massalió



comarquesnord.cat, Massalió
» dilluns, 27 de desembre de 2010

La vespra de Nadal, la Plaça Major de Massalió va acollir un dels actes més tradicionals que se celebren a la vila durant estes dates nadalenques, lo “Tronc de Nadal”. Des de primera hora de la tarde, los xiquets del poble i també los que estan passant estos dies al municipi van començar a reunir-se a la plaça esperant lo màgic moment en lo que el “Tronc” se pose a cagar.

Ubicat a la porta de la seu de la entitat cultural i al costat de una foguera, cap a les sis i mitja de la tarde el “Tronc” ere lo blanc de les mirades i les il·lusions del centenar de xiquets i adults que l’envoltaven. Poc després, baixant per un dels carrers del poble van aparèixer los dos iaios centenaris que any a any són los encarregats d’ensenyar al xiquets com “fer cagar al tronc”. I és que, segons va dir Carlos Celma, president del Club de la Joventut, “los iaios són imprescindibles, no sabem quina edat tenen, ni a on viuen exactament. Però si ells no estan, lo tronc no cague”.

Una volta els iaios van assentar-se al seu lloc corresponen, i després de que tots los xiquets banyaren los seus bastons, tenalles o paletes, un a un los participants van començar a picar mentre cantaven “Tronc de nadal, caga torrons i pixa vi blanc”. Estes estrofes són lo principi de la cançó, molt més llarga, que tradicionalment se cantave al poble, si bé, en lo pas dels anys, tot i que se conserve la lletra íntegra, los xiquets únicament canten estes dos estrofes, segons va explicar el president del Club de la Joventut.

Si el xiquet picave i cantave la cançó correctament, lo “tronc” ràpidament li cagave alguns dolços. En canvi, si no cantave la cançó, los iaios, sempre vigilant que se complixque la tradició, li ajudaven fins que el “tronc” demostrave la seua satisfacció “cagant” los corresponents dolços. Poc més de mitja hora després, i quant ja havien picat los més de 60 xiquets que estaven a la Plaça Major, los agüelos van dir que el “tronc” ja estave cansat i que s’havie de deixar descansar fins al pròxim any.

Més informació: | |

1 comentari

  1. Me agrada molt