Pla de Desenvolupament Rural, planta de biogàs, depuradora comarcal, centres multiusos i unes noves eleccions municipals



comarquesnord.cat, Matarranya
» divendres, 31 de gener de 2010

2011 serà un any on se treballarà en projectes ja iniciats al llarg del 2010 que deixem, com ara la planta de biogàs de Pena-roja, la depuradora comarcal de Valderrobres o el desplegament del Pla de Desenvolupament Rural (PDR) amb projectes interessants, com ara la creació de la ‘Estació Rural d’Interior’ a Queretes.

A nivell comarcal, se seguirà executant lo Pla de Desenvolupament Rural (PDR), que entre altres coses contemple la creació de la Carta i el Mapa del Paisatge, l’aplicació de la Marca de Qualitat i el Pla de les Energies Renovables, que se centre en la consolidació d’una comarca que aposte per les energies llímpies. A més, se començarà a treballar amb la ‘Estació Rural d’Interior’, un projecte que passe per la recuperació de l’antiga estació de tren de Queretes, convertint-la en un espai de difusió, promoció i oferta turística.

A nivell municipal, tres pobles del sud del Matarranya tenen previst acabar los seus corresponents centres multiusos. A Mont-roig, per exemple, s’està tancant lo pavelló i finalitzant les instal·lacions del gimnàs. Mentrestant, a Fontdespatla s’està tancant la plataforma ‘Cúbic’ i a Pena-roja ja s’han adjudicat les obres de la segona fase del Saló Multiusos. Tot i això, lo projecte de Pena-roja és lo que està més endarrerit dels tres, i segurament tindrà més dificultats en acabar-se al llarg d’este nou any que arribe.

A la vegada, als pobles del sud del Matarranya hi ha altres projectes interessats que s’executaran o acabaran este 2011. Entre ells està la plata de biogàs de Pena-roja o les basses laterals del Tastavins, Mont-roig i el Riu dels Prats. A la vegada, Pena-roja se centrarà en lo Museu de la Vivienda, que quedarà molt avançat, i Mont-roig donarà per acabat lo ‘taller de empleo’ sobre patrimoni hidràulic, amb lo que se recuperen lo pou àrab, la Font de les Forques i diversos llavadors. A la vegada, a Torredarques està previst inaugurar-se este 2011 lo nou hotel rural.

Si anem fins la capital del Matarranya, a Valderrobres està gairebé acabat lo centre ocupacional, a la vegada que ja s’han finalitzat les obres d’ampliació del polígon industrial, on se començaran a instal·lar empreses al llarg d’este 2011. A Valderrobres també quede pendent la nova depuradora. A Beseit, per la seua banda, al llarg del nou any se treballarà amb la modernització i rehabilitació de les escoles, així com en la finalització de la Casa de Cultura i en los últims detalls de la restauració de l’església de Sant Bartolomé, pràcticament acabada.

Queretes apostarà fermament este any 2011 en la creació d’una escola infantil i un nou consultori, mentre que a La Freixneda s’adequarà tota l’àrea industrial per al trasllat d’empreses. La Portellada obrirà una nova biblioteca i Fórnols treballarà en un Centre Social i farà els primers passos per a la recuperació de l’ermita de Montserrat. Valljunquera, per la seua banda, inaugurarà lo nou hostal rural, a la vegada que se continuarà treballant amb lo tram de carretera que va des del municipi a la Nacional-420.

Calaceit, per la seua banda, té pendent la inauguració del nou teatre, així com també la finalització de les obres d’ampliació al polígon industrial. Mentrestant, Massalió està ultimant los detalls de la nova travessia i té previst moblar les escoles velles, destinades a diferents entitats del poble. A la Vall del Tormo falten uns retocs de la travessia, mentre que a Arenys de Lledó se treballarà amb la casa de Cultura.