Les nostres comarques, amb menys fums


Etiquetes: ,



comarquesnord.cat, Morella
» dilluns, 3 de gener de 2011

El diumenge 2 de Gener entrava en vigor a Espanya la nova Llei Antitabac, que prohibix fumar a llocs com bars, restaurants, bingos, discoteques i a altres espais com els parcs infantils públics o als voltants dels centres hospitalaris. Una Llei que ha entrat amb polèmica i amb gran varietat d’opinions al respecte.

Els fumadors, en general, són contraris a aquesta mesura. Hi ha gent que considera que anar al bar a fer un café i no poder fumar, ja no serà el mateix i hi ha qui diu fins i tot, que aquesta mesura forma part d’una obsesió contra els fumadors i que altres adiccions, com per exemple l’alcohol son molt més conflictives socialment i no es fa res al respecte.

Els partidaris de la Llei, apunten que per fí es podrà anar a un bar a prendre algo sense la necessitat de eixir d’allí amb olor de fum. O que fa un temps es podia fumar als avions, al cinema o a les oficines i que no ha passat res per no fumar i que amb els bars passarà el mateix.

Per la seua banda, el sector de l’Hostaleria no està massa content amb aquesta mesura, ja que consideren que perdran clients al no poder-se fumar a dependències com bars i restaurants. A més, fa un temps van haver de remodelar els establiments, creant espais independents per poder fumar que ara no serveixen per a res. Inversions, segons molts, que generen importants pèrdues.

Si no es pot fumar, perquè es ven tabac? O perquè no s’ilegalitza? O perquè als bars poden vendre tabac i no es pot fumar? O perquè hi ha encara més llocs de venda de tabac a partir d’ara? Moltes preguntes d’aquest tipus circulen pels carrers d’aquest país, mentre que el Ministeri de Sanitat apunta que amb la Llei, més de 3 milions de fumadors intentaran deixar de fumar i que descendiran els casos de malalties relacionades amb el tabac. Previndre del fum del tabac als fumadors ‘pasius’ és un dels altres grans objectius de la Llei.

A la comarca de Els Ports, la normativa a bars i restaurants s’ha aplicat des del mateix dia 2, retirant-se els cendrers de les taules i barres dels establiments. A algún local fins i tot s’han posat cendrers a la porta del carrer. A bars de Morella o Vilafranca, per exemple, es podia veure com ha desaparegut el fum, no hi ha cendrers a les taules i ningú fuma. A Castelló, la conscienciació amb la nova Llei també ha arribat als exteriors dels Hospitals on encara que la gent no ho acabe d’entendre massa, tampoc està permés fumar.

Més informació: |