Un any de la històrica primera gran nevada del segle


Etiquetes:



comarquesnord.cat, Morella
» divendres, 7 de gener de 2011

Aquesta setmana es compleix el primer aniversari de la gran nevada, la major en dècades al nostre territori, que colapsava durant diverses jornades les comunicacions per carretera. La neu, que començava a caure a primeres hores del 7 de gener de 2010, cobria ja aquest primer dia els nostres pobles, però el que anava a ser una més de les nevades que afecten als nostres pobles cada hivern, es transformava l’endemà en una data històrica.

Els Ports, el Matarranya. el Maestrat i el Maestrazgo es despertaven el divendres 8 amb gruixos de neu que feia dècades que no es veien, començant uns intensos dies per tal de tornar a la normalitat. Les baixes temperatures registrades els dies posteriors, extremes fins i tot a unes comarques habituades a l’intens fred, feien que la neu tardara diversos dies en marxar, i fins i tot més d’una setmana després encara quedaven restes en molts de racons.

Eixa gran nevada encetava l’any amb un important gruix de neu. Però no seria, ni molt menys, la darrera nevada de la temporada. El 2010 es convertia en un dels anys amb més nevades -sovint només puntuals-, però no necessariarament en un dels anys amb més bens. El refrany, en aquesta ocasió, fallava.

» Els Ports, encara sense ajudes
L’alcalde de Vilafranca recordava recentement que ni la Diputació ni la Generalitat han volgut ajudar als ajuntaments en la despesa extraordinària que van haver d’emprar per llogar maquinaria privada per tal d’obrir pistes, camins, carreteres, i carrers, i tampoc s’ajudat al sector ramader en els pèrdues que la situació els va provocar. En qualsevol cas, el diputat dels Ports, afirmava que els ajuntaments han reiterat en varies ocasions la disponibilitat per ajudar a fer més efectiu el protocol de lluita contra la neu.

Més informació: