Forcall pasta les coquetes i les rotlletes de l’imminent Sant Antoni



comarquesnord.cat, Forcall
» dissabte, 8 de gener de 2011

Més de 100 persones col·laboren aquest dissabte amb els majorals de Sant Antoni de Forcall en la pastada de les coquetes de mitja lliura i les rotlletes després es es donaran com obsequi a tots els que participen en en la festa. Aquest es un dels darrers preparatius que marca el calendari previ a la celebració de la Santantonada, tot un ritual que ja va començar al voltant de Nadal en la tallada del maio. Antigament no es feien tantes coquetes, perquè sols es donaven als majorals i autoritats, però des de ja fa molt de temps els pastissos típics de Sant Antoni es lliuren a tots els que beneïxen animalets o col·laboren en algun dels actes de la festa més arrelada entre els forcallans.

Pel mati els majorals s’han encarregat de fer la pasta amb oli, farina, sal, llevat, aiguardent i aigua, els ingredients fonamentals. Per al farcit la confitura que ja fa unes quantes setmanes que tenien feta amb les carbasses de la collita d’enguany. Poc a poc les coquetes i les rolletes van anar prenent forma: cal tenir traça per a fer-ho be i també per a fer-ho rapit, que en son moltes les peces a elaborar, però es una feina que es pot aprendre fàcilment si un te interes, i no és estrany veure a dones ja experimentades en aquestos quefers, amb altres més jovenetes que paraven molt de compte a com es tenia que treballar per a que sortiren més o menys totes iguals.

Els forns de Forcall no tenen en tot l’any tantes pastisseres com en aquestes jornades prèvies a Sant Antoni. La coqueta de mitja lliura es la més valorada, també fora de Forcall, igual com el pa que fa aquesta població, els pastissos de Sant Antoni es reconeixen per el seu bon sabor: serà que la meitat estan cuites en eixe forn medieval que ostente la particularitat de ser dels més antics de tota Europa encara en funcionament.

Mentre les dones van batallar tota la vesprada en la pasta i els pastissos, els homes eixe dissabte tornaven a tenir cita al bosc. En aquest cas calia fer la brossa i ramatge suficient per vestir be el maio que ja esta a la plaça des del passat dia 26 de desembre. I es que la barraca forcallana es junt a les botargues i els sants els símbols estimats i reconeguts de la celebració.

En acabar aquestes dos feines, pastadores i llenyaters es reuniran al parador de festes, on els majorals han preparat per a tots els col·laboradors unes bones llandes de patates, pollastres, i altre tipus de carn, que s’acompanyaran després amb fruites i pastissos casolans. Després tenen ball amb un trio, per continuar xalant mentre treballen per mantenir aquesta festa medieval del foc. La Santantonada serà el proper cap de setmana, però a dia d’avui ja se coneix que la majoralia per l’any vinent està assegurada.

Més informació: | |