El Nadal ens ha deixat regals, tradició, il·lusió i concerts, però s’ha oblidat de la neu



comarquesnord.cat, Matarranya
» dilluns, 10 de gener de 2011

Los Nadals han marxat dels nostres pobles deixant-mos un munt de trobades familiars, tradicions, regals i bona música. Unes festes rodones on només mos ha faltat una cosa habitual d’estes dates: la neu. Los 18 pobles del Matarranya han tingut diverses activitats al llarg d’estos Nadals, unes festes que van començar el dia 24 a Valderrobres, on lo Pare Noel va arribar amb un trineu arrastrat pels seus rens i se va fer fotos amb tots los xiquets del poble.

La vespra de Nadal, Massalió va ser lo centre d’atenció, ja que va celebrar lo ‘Tronc de Nadal’, per on van passar uns 60 xiquets i xiquetes del poble que van fer cagar el tronc. A altres pobles i altres cases dels pobles de la comarca, cada família va celebrar lo ‘Tronc de Nadal’ en privat. Tradició és també lo muntatge de betlems als nostres pobles. Curiós va ser lo que es va exposar a Fontdespatla per les seues dimensions, així com la ruta per les cases del poble que organitze Pena-roja i on se visiten los betlems que fan les diferents famílies.

A banda de la festa de Cap d’Any amb la que es va donar la benvinguda a este 2011, als pobles del Matarranya també ha hagut altre ‘clàssics’ com ara els concerts de Nadal. En este cas, la Banda Peñarbés va celebrar lo ‘Concert de Nadal’ al Saló Cultural de Pena-roja, mentre que la Banda Comarcal San Antón va celebrar lo concert lo dia 2 de gener a La Portellada. Va ser una data molt important per a l’entitat, ja que se va fer l’estrena oficial de la secció juvenil de la banda comarcal.

Festa grossa també va ser la Nit de Reis. A tots los pobles del Matarranya va haver cabalgata dels Treis Mags d’Orient, que van repartir regals i il·lusions a tots los xiquets del territori. Los més matiners van ser los xiquets de La Freixneda, que van fer lo clàssic recorregut dels ‘Calderons’, una tradició que es remunte uns quants segles enrere i que consisteix en fer soroll pels carrers del poble amb objectes metàl·lics perquè els Reis no s’oblidon entrar i repartir els regals.

Més informació: | |

1 comentari

  1. Me a agradad mol lo tradicional de Massalió,el Tronc de Nadal.