La ‘santantona’ serà reconeguda amb la declaració de Bé d’Interès Cultural Immaterial



comarquesnord.cat, Forcall
» dimarts, 11 de gener de 2011

Forcall està preparat per a La Santantonà. Segons destaca l’alcalde, Santiago Pèrez, “la nostra festa més coneguda, té, en estos temps difícils, una salut de ferro. Degut al treball important que entre tots i totes vam fer per declarar la nostra festa com a Bé d’Interés Cultural Immaterial, estem en condicions d’anunciar que la mateixa serà declarada en breu com a BIC Immaterial, si bé és cert que no com haguérem volgut –ja que la declaració serà de les festes de Sant Antoni com a tal, inclosos altres pobles- algo que ja ha segut confirmat per la Conselleria de Cultura”. Esta declaració, suposa així un reconeixement autonòmic i nacional, i es podrà optar a ajudes d’este àmbit.

D’altre costat, es la major protecció cultural d’una festa dins de les nostres fronteres. No obstant, segons destaca, Santiago Perez, hem d’abanderar la nostra festa com ho vam fer amb la presentació del BIC; nous reptes tenen que vindre i hem d’intentar aconseguir, per exemple, iniciar la declaració com a Patrimoni de la Humanitat.”

Per aquesta edició de la Santantonada l’Ajuntament publicarà dos llibres que permetran conèixer millor les arrels d’aquesta festa, els seus significats, la seua difusió. El primer, ens introduïra científicament en la festa de Sant Antoni, i permetrà que aquells que vulguen apropar-se més a la Santantonà, tinguen la referencia en este llibre. Imprescindible, la tasca duta endavant per Henri Bouche, a qui els forcallans i forcallanes li deuen molt en la difusió de la Festa Medieval del foc.També la Confraria ha participat en l’edició d’este llibre amb la part econòmica.

L’altre llibre fet per una editorial, ens presenta un llibre molt visual i que difondrà de manera senzilla i atractiva l’espectacularitat d’aquesta festa. En l’edició d’este llibre, han col.laborat persones de Forcall, els fotògrafs que han aportat el seu treball, José Ramón Gil i Francisco Ramón Chervert i també Juan Manuel Segura qui ha ficat el text; ressaltar que la seua col·laboració va ser imprescindible per tal de que el BIC de la Santantonà siga ara ja una realitat, encara que no de forma oficial.

» Representació a Valls
Important també per a la festa, serà la representació que els membres de la Santantonà faran a Valls, que permetrà que aquelles persones que no han tingut ocasió de gaudir a Forcall de la Festa de Sant Antoni, tinguen una mostra d’aquesta festa medieval del foc.

Més informació: |