Aquest cap de setmana s’encén el foc purificador de Sant Antoni arreu del nostre territori


Etiquetes: ,



comarquesnord.cat, Els Ports
» divendres, 14 de gener de 2011

Les dolçaines ja estan entonades per fer sonar la Volta dels Matxos, la mort de Sant Antoni, la Santantonà; els tocs de processó i els diferents tocs de ball. Les veus s’entrenen per estar clares, i llançar els versos que en forma d’albada o de jota es sentiran aquestos dies a la comarca dels Ports: Sant Antoni, Sant Antoni, tu que vius a dalt del cel, fes que a la terra no hi falte ni vi, ni olives, ni mel…

La Roda de les Santantonades és el cicle més complet i popular que manté la comarca dels Ports. Totes són diferents, però totes tenen elements semblants.
Cada vegada més gent de fora s’arrime a gaudir i a conèixer més aquestes celebracions, per que cada cop son també més conegudes gràcies als diferents mitjans que se’n fan ressò, i als estudis d’investigadors i curiosos que veuen en aquesta ancestral festa motius per donar molts significats. Un dels que més prompte es va veure atret per la plasticitat i simbolisme de la mateixa va ser el professor Henry Bouché. Ell, en l’article “la cara oculta de la Santantonà”, oferix moltes dades per entendre alguns dels significats que amaga la festa. La documenta des del segle XIV, però apunta que no es descarta que la seva celebració fora anterior. Al marge del referent religiós, segons el professor, existix un cúmul de significacions alienes al cristianisme.

Sens dubte Bouche és tota una autoritat en el coneixement de la festa, i les seves investigacions han servit de base per varies publicacions; la darrera, promoguda per l’Ajuntament de Forcall, encara es troba al forn. Ell afirma que baix l’aparença desenfadada de la festa hi ha tot un mon de sorprenent misteri, i com l’aigua del mar, conté molta més qualitat i quantitat en el fons que la que apareix en la superfície.

Molts seran els que gaudiran aquestos dies, fins meitat del mes de febrer, de la festa de Sant Antoni en algun dels pobles de la nostra comarca. La majoria s’emportaran uns records fotogràfics amb les seves càmeres digitals mentre algun amic gosa travessar la barraca en flames; molts passaran una bona estona amb les representacions de la Vida del Sant, i xalaran amb les picardies dels dimonis i l’olor de pólvora; alguns s’implicaran en les activitats religioses, en les representacions iròniques, o amb la germanor de les torrades a la vora de les fogueres.

Pot ser no miraran més endins, pot ser en això els és suficient. Però sens dubte se’ns han donat molts i bons arguments per sentir que aquesta roda és especial, i que tot comença en un moment determinat per una raó concreta, que pot ser canvie en el pas dels anys. En qualsevol cas, Sant Antoni, aquest Sant tant casolà, té ací als Ports una bona parroquieta, que manté viva la festa del patró dels animals.

» La festa de Sant Antoni s’estén este cap de setmana per 14 pobles del Matarranya
La foguera de Sant Antoni és una de les festes tradicionals més esteses pels pobles del Matarranya. De fet, pràcticament tots els municipis (a excepció de Fórnols que celebre la foguera per Sant Blai, patró de la localitat) tenen la festivitat marcada al seu calendari. I este cap de setmana, coincidint que enguany Sant Antoni és en dilluns, 14  pobles del Matarranya encendran les fogueres i faran nombroses activitats en honor al Patró dels animals.

Més informació: |