Castellfort, Herbers, Villores, Portell, Ares, Palanques, Sorita, La Mata i Todolella també celebren Sant Antoni


Etiquetes: ,


comarquesnord.cat, Els Ports
» divendres, 14 de gener de 2011

A Castellfort, la festa de Sant Antoni es celebra el dia 15 de Gener. La festa s’encete amb tots els preparatius per a fer la foguera, una de les més grans que se munten a la comarca. Per la nit, abans de botar foc a la barraca, s’encén la foguera menuda per a que tots els que vulguen torren carn i sopen a la plaça. A continuació es realitzarà la benedicció dels animals i el repartiment de pastissets. Després es botarà foc a la barraca, continuant la nit amb un animat ball.

Herbers es disposa un any més a gaudir de la festa més tradicional de l’hivern, Sant Antoni. El divendres, dia 21, es farà el sopar a la foguera, continuant la celebració amb la volta al poble. A mitjanit s’encendrà la barraca, continuant la festa amb ball . Com es tradició hi haurà torrada de carn al voltant de la gran foguera.

A Villores tot està preparant-se per tal de celebrar el seu Sant Antoni el proper 15 de Gener. La filoseta, els dimonis i demés botargues tornaran a ser protagonistes, junt als sants, d’aquesta celebració que a Villores no para de créixer en atractiu. La participació dels veïns, obrin les seves cases a la comitiva de la santantonà, crida l’atenció dels que visiten Villores eixe dissabte. La culminació és el foc de la gran foguera.

Portell celebrarà Sant Antoni el 12 i 13 de Febrer. Els majorals ja tindran plantat el maio des del cap de setmana d’abans. A Portell també es fa l’entrada de les carrasques arrossegades per les cavalleries enguany, i s’ha preparat una festa completa on no faltaran els menjars de germanor que fan poble, ni les relacions que mantenen la tradició. La benedicció d’animals, el repartiment de pastissos, la cremada de la foguera, i el ball, son altres dels elements de la festa.

Ares viurà la festa de Sant Antoni el dissabte 29 de Gener. Si que hi ha majoralia enguany, i ha preparat un programa complet d’activitats que, com és costum, començaran al monte al “Mas de Llecinto” on es busque la llenya. Ronda, esquellades, correfocs, benedicció dels animals, repartiment de coquetes, foguera, sopar de germanor i ball fins que la gent aguante, són els ingredients del Sant Antoni d’aquesta edició.

A Palanques tots els veïns del poble uneixen esforços per tal de construir la barraca, que es convertirà en el centre de totes les celebracions. En aquesta petita població d’Els Ports s’acostuma a fer la matança per Sant Antoni. Els subproductes del porc, agafaran de nou protagonisme a la vora del foc.

A Sorita, la celebració de la festa de Sant Antoni tindrà lloc els dies 21 i 22 de Gener. Aquesta festa fa que la gent que resideix fora del poble torne a casa per viure-la intensament. En aquesta població destaca la “Diablera” amb dimonis atrevits que fan que tothom participe de la festa; també destaca el joc del gall, que en aquesta població es un gall de drap. Per Sant Antoni son tradicionals els dinars i sopars de germanor a més de les eixides a la muntanya.

La Mata celebrarà el seu Sant Antoni del 22 al 24 de Gener. A la Santantonada d’aquesta població destaquen les típiques torrades de carn als porxos de la Plaça. A La Mata, lògicament, no falten els animals ni el foc, ni tampoc la vidalvera… encara que l’apartat gastronòmic, amb els dinars i sopars populars agraden molt a veïns i visitants.

La Todolella tornarà a tancar el cicle de Sant Antoni als Ports. La celebració serà el darrer cap de setmana de febrer. La seriositat de la santantonada, l’acompanyament de totes les parts amb diferents tocs de dolçaina, la indumentària dels dimonis i dels sants, fan que aquesta festa sigue una de les que han aplegat a nosaltres en més fidelitat.

Més informació: |