Enguany el Sant Antoni a Morella no té majorals


comarquesnord.cat, Morella
» divendres, 14 de gener de 2011

El calendari de la Festa de Sant Antoni de Morella s’enceta el dia 15 d’agost. Eixa jornada, en la processó de l’Assumpció, ja tots van saber que enguany Sant Antoni no tenia majoral. L’absència de les vares verdes era la confirmació al que ja se comentava pel poble. Any d’Anunci i any de Sexenni, son complicats per a trobar majorals per a la resta de festes. I aquest 2011 és Anunci. El treball de més que suposa per a les quadrilles fer la seva carrossa és inconvenient per a que s’animen alguns veïns a organitzar la festa del foc de gener.

Afortunadament a Morella continue operativa la històrica Confraria dels Llauradors, constituïda en els primers anys de la reconquesta, que entre les seves funcions, té la de mantenir la festa quant no hi ha majoralia. Fins l’any 1981 la festa de Sant Antoni es celebrava a Morella el dia que tocava, el 17 de gener caiguera com caiguera. Des de llavors, però, es el cap de setmana següent a eixa data quant s’honora al patró dels animalets, en una celebració que abans era sens dubte, la més popular per al gremi de llauradors i ramaders, però ara ha contagiat tots els sectors, i d’ella gaudeixen i participen joves i grans de tots els gremis.

» Vida del Sant
Els elements que caracteritzen la festa de Sant Antoni a la capital dels Ports són: la Vida del Sant, la trobada a la Casa Confraria amb l’aiguardent i el panoli, les grupes, el contrabando, i per suposat les celebracions religioses presidides per Sant Antoni del porquet. Però en absència de Majoral la Confraria es limite a lo essencial per el manteniment de la celebració; es per eixe motiu que enguany no està previst celebrar contrabando ni grupes.

La Vida del Sant es representa a Morella davant la porta dels Apòstols de l’Arxiprestal Basílica. Als vells i bonics versos de sempre Ceniza espirituada, vil mixtura, hombres de polvo i lágrimas formados…por ley divina a muerte condenados…,se li afegeixen cada any apunts d’actualitat en to irònic i sempre graciós que fan que la representació sigue igual i, al temps, diferent. És el divendres de la festa quant el foc li confereix al placet de l’església una llum diferent, i els dimonis i sants al voltant de la mateixa, i en la seva travessia pels carrers del poble, enceten un cap de setmana llarg, on per a molts la nit es troba en el dia sense passar pel llit. L’Estudiantina, les albades, les dolçaines pel matí, la banda acompanyant la processó, i la pujada i baixa del sant a la Casa Confraria.

Més informació: |