La festa de Sant Antoni s’estén este cap de setmana per 14 pobles del Matarranya


comarquesnord.cat, Matarranya
» divendres,14 de gener de 2011

La foguera de Sant Antoni és una de les festes tradicionals més esteses pels pobles del Matarranya. De fet, pràcticament tots los municipis (a excepció de Fórnols que celebre la foguera per Sant Blai, patró de la localitat) tenen la festivitat marcada al seu calendari. I este cap de setmana (coincidint que enguany Sant Antoni és en dilluns) 14 pobles del Matarranya encendran les fogueres i faran nombroses activitats en honor al Patró dels animals.

Los més matiners seran los de Fontdespatla, que encendran la foguera de Sant Antoni el divendres, amb una xoriçada popular. A més, lo dissabte se farà la missa i es farà la benedicció dels animals, mentre que per la tarde hi haurà una oferta de productes donats pels veïns i ramaders del poble. A Calaceit, la foguera serà el dissabte, igual que a Valljunquera i a Ràfels, on la recollida de la llenya se fa per les diferents cases del poble.

A Pena-roja, Sant Antoni també se celebrarà en dissabte, on a banda de les tradicionals fogueres i la xoriçada, també hi haurà una exhibició de cavalls a la plaça de l’església després de la litúrgia del dissabte. A Queretes, la foguera de Sant Antoni també serà el dissabte, mentre que la missa serà el dilluns. A Arenys de Lledó, la subhasta serà en dissabte, on s’ofertaran dolços i plats cuinats elaborats pels veïns del poble.

A La Portellada, mentrestant, se tracte d’una festa sonada. Los veïns del poble marxaran a primera hora del matí a fer la llenya i recollir-la per a la foguera. Després d’un dinar popular, a les vuit de la tarde s’encendrà la foguera, un acte que estarà presidit per la Colla de Diables San Antón de La Portellada. Durant lo diumenge, La Portellada també acollirà el passe d’una de les representacions de la vida de Sant Antoni que organitzen de forma intermitent los veïns del poble.

Beseit celebrarà la foguera de Sant Antoni en diumenge, mentre que dilluns hi haurà la missa i una actuació teatral per la tarde. Lledó també celebrarà la foguera el diumenge, a partir de les vuit de la tarde. A la Vall del tormo, mentrestant, la foguera serà el diumenge a partir de les set de la tarde, i després del sopar hi haurà música a càrrec dels jóvens del poble.

Sant Antoni és lo patró de Valderrobres, municipi que viu amb molta devoció esta festivitat. De fet, la foguera de Sant Antoni, que serà a la placeta del Pipin’s, s’encendrà a les dotze de la nit. La festa s’allargarà fins a altes hores. A les set i mitja del matí del dilluns, s’obsequiarà amb aiguardent i casquetes a tots los assistents, per després fer un esmorzar i arribar a les onze del matí, hora a la que es farà la processó i entrega del pa beneït.

També és patró a La Freixneda, que celebrarà la foguera de Sant Antoni lo diumenge. Lo dilluns se despertarà el dia amb la missa a la capella del Pilar, mentre que després hi haurà benedicció dels animals i també recorregut amb los diablets. Per la tarde tindrem oferta, xoriçada i ball amb un duo. La festa de Sant Antoni se tancarà amb los actes que s’organitzen a Massalió. A les deu del matí se farà la benedicció dels animals i a les dotze es pujarà al sant fins a l’església per fer la missa. Per la nit hi haurà ball.

Més informació: | |