Forcall encén el foc purificador de Sant Antoni davant milers de persones

comarquesnord.cat . Forcall . dissabte, 15 de gener de 2011 . 1 comentari
Etiquetes: , ,

Forcall ha viscut un dels divendres més esperats de l’any -i també més més intensos- amb la celebració de la santantonada, encetant un seguit d’actes tradicionals i festius que s’allargen durant tot el cap de setmana. Enguany es parla que més de tres mil persones han abarrotat la Plaça Major forcallana per tal de reviure, un any més, la festa medieval del foc. Entre tanta gent, destacava la presència de la classe política representada pel subdelegat del govern a Castelló Antoni Lorenzo, o del senador del PP Manuel Altava. També estava present el periodista forcallà Víctor Amela.

El so de les dolçaines i tabals indicaven, a les deu de la nit, que arribava el moment de la Santantoná. Les flames dels cremalleres donaven pas a les botargues que apareixien amb moltes ganes  de tornar a que el mal triomfara, amb a la representació en la que els dimonis porten als sants a la foguera.

Les botargues, vestits de blanc amb dibuixos negres, rojos i verds corrien d’un costat a l’altre, mentre estiraven de la corda on duien enganxats a Sant Antoni i Sant Pau, units entre sí. També anava el despullat, el dimoni major, amb la cara enfarinada, un cinturó de cascavells a la cintura i un barret amb tres globus. I la filoseta, un dimoni vestit de dona que temptava els dimonis. Els cremallers encapçalaven la comitiva, i els botargues, junt als dimoniets, anaven pegant amb les seues porres i acostant-se amb espentes i burles al públic que els seguia i els esperava a les cantonades dels carrers. La musica de la Santantona donava l’avís de que estaven a prop. Els Sants intentaven escapar, sense èxit, ja que trobaven resposta amb forts estirons a la corda i trompades a la esquena amb les botargues. Molts altres s’esperaven a la plaça Major. on van fer entrada.

Els dimonis corrien arrossegant als sants per tota la plaça, al voltant d’eixe maio que presidia l’escena. Els dimonis voltaven entre la foguera i el maio, i la corda anava estirant dels sant, que els ensenyaven la creu que duien a les mans. Centenars de persones es reunien per no perdre detall de la representació. I novament van fer una segona volta pels carrers de forcall. Les botargues feien parades al llarg del camí a algunes cases, que com sempre els oferien menjar i beure per seguir camí. Fins i tot s’enfilaven pels balcons de les cases buscant a  les dones. I amb el crit de visca sant Antoni i la dolçaina i el tabal marcant el pas, feien novament un recorregut pels carrers i carrerons de Forcall.

A la plaça, els ulls ja estaven posats en la crema de la barraca. La gent ja es disposava al voltant del maio que enguany han posat els forcallans tornant enguany a la seua ubicació habitual davant del Palau dels Ossets. Com sempre, els bombers vigilaven que no hi haguera cap problema durant la crema de la barraca, vigilant que es guardaren les distàncies.

Finalment, els botargues i tots els personatges de la Santantonà van fer entrada a la plaça. Voltaven el maio i tiraven coets mentre anaven separant a la gent a la distància prudencial de la barraca. Els botargues li van prendre  i amb ella als dos sants i així es derrotava a la foscor sobre la claror. Els botargues queien a terra com a símbol de derrota.

Tot seguit era el moment de passar per dins la barraca; i darrere els dimonis. Ho van fer tots els que pogueren, abans que el foc guanyara més terreny. En aquest moment, tots eixien somrients per haver pogut demanar el desig. El ritual del foc tornava a celebrar-se i tractava així de fer una miqueta de força per avançar el canvi de les estacions, per guanyar-li terreny la claror a la foscor. I amb la cremà els forcallans celebraven un any mes la santantonà que té més renom de la comarca dels Ports.

. Fotogaleria: Sant Antoni a Forcall 2011 (01)
. Fotogaleria: Sant Antoni a Forcall 2011 (02)
. Fotogaleria: Sant Antoni a Forcall 2011 (03)

Més informació: | |

1 comentari

  1. jofre, de benicarlo enllaç al seu comentari

    la veritat que ho vaig vore per canal 9 que varen fer un repotatge de luxe i molt bo, me va agradar molt i espero en un futur asistir en persona.