La Junta de la Confraria pasta el panoli del Sant Antoni de Morella



comarquesnord.cat, Morella
» diumenge, 16 de gener de 2011

Unes 1500 peces, entre ferradures, coquetes i rotlletes, és el que han pastat aquest diumenge, els membres de la Junta de la Confraria i els seus familiars, ja que a falta de majoral, aquesta entitat s’encarrega del manteniment de l’essència de la festa. La renovació de la meitat de la Junta, ha portat saba nova i renovades forces per encarar els diferents treballs. Per això, tal vegada, al forn de Pili, s’han ajuntat una bona colla de gent des de les 10 del matí, per a que no faltaren braços per la confecció del panolí. Han medit, han mesclat, han pastat, i els han donat la forma corresponent a cadascuna de les peces tradicionals: la casqueta o ferradura que va farcida de confitura per dins es el primer que han fet. Coquetes vindrien a continuació i les rotlletes per acabar la pastada. Farina, oli, aiguardent i sucre, que en bones mans es transforma en un pastis deliciós i un obsequi estimat.

És difícil quantificar el numero de peces que s’han de elaborar quant hi ha majoralia, per que depèn en gran mesura dels compromisos del majoral, però quant no en hi ha, el numero està apuntat d’anteriors edicions, i en conjunt en seran unes 1.500 peces.

Cada peça té la seva mida. La coqueta sol pesar uns 180 grams, la casqueta i el rotllet 150 cadascun. També les mides dels ingredients varien segons la peça. Per a les casquetes i les coquetes la mida de la pasta es igual,(una mida d’aiguardent, per dos d’oli i tres grapats de sucre), però a les casquetes hi ha que afegir confitura. Els rotllets, en canvi, tenen una pasta més fina que iguala les parts de aiguardent, d’oli i de sucre, posant-los un poc més de farina.

Ara tot el panoli descansa a la Casa Confraria, el punt neuràlgic d’aquesta celebració. D’on tot comença i tot acaba. Allí el proper dijous es procedirà a la benedicció del panoli. Els amaniments continuaran eixa mateixa vesprada on tornaran al monte a buscar més brosta i el maio de la barraca. La festa es celebrarà el divendres, dissabte i diumenge, i encara no hi havent majoral, sembla que finalment no es limitaran els actes als obligats, es a dir Vida del Sant, albades, missa i processó. Sembla que hi han voluntaris que tornaran a organitzar el Contrabando, fins i tot que sortira alguna grupa, i per la nit també se sap que hi haurà ball.

Més informació: | |