La Llei Antitabac no se salva dels ‘dichos’ de Sant Antoni de Valderrobres

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dilluns, 17 de gener de 2011 .
Etiquetes: , ,

Valderrobres va viure amb gran devoció la festa del seu patró Sant Antoni. Los veïns de la capital del Matarranya van participar massivament a les nombroses activitats tradicionals i religioses que, un any més, van organitzar els Majorals de Sant Antoni en col·laboració amb los Quintos 2011 i l’Ajuntament de Valderrobres. Tot i això, un dels actes més esperats de la Festa Patronal van ser els “dichos” que cada any prepare José ‘El Bicho’, un veï de la localitat.

La Plaça d’Espanya se va omplir un altre 17 de gener per a escoltar al seu emblemàtic veí, que va dedicar els seus “dichos” a temes d’actualitat com la crisi econòmica o la Llei Antitabac, i altres més locals, com les obres del ‘Pont de Ferro’, la falta de pluja a la nostra comarca o l’estat del riu. “S’està parlant de crisi, però crisi només la té la gent per a allò que vol”, va fer José. “D’això amb el tabac, a ver si ens comencem a aclarir. S’ha fumat sempre, i continuarà. No deixen fumar als bars i els establiments, i la gent ix al carrer amb lo cigarret per a poder fumar. Però, ojo! Que ells han segut més ‘pillos’, ho han pujat tot i la gent, a gastar!”.

Los veïns de Valderrobres van premiar a José ‘El Bicho’ amb un enèrgic aplaudiment, especialment quan va tindre unes boniques paraules per al seu poble i Sant Antoni. Minuts previs als “dichos”, que José va oferir pujat a una carreta, se va procedir a la tradicional benedicció d’animals. Davant del Sant i el vicari van passar tot tipus d’animals, des de gossos, gats i canaris, a cavalls. A més, lo matí del dilluns també va haver-hi una missa baturra i el clàssic esmorzar davant de la foguera.

María José Ferrer, Majoral 2011, va destacar que “en general, la festa de Sant Antoni ha anat molt bé. La gent ha col·laborat i ha participat moltíssim. Hi va haver molta gent a la foguera i ens va fer molt bona nit”. San Antoni va començar a Valderrobres a les dotze de la nit del dilluns 17 de gener amb la tradicional encesa de la foguera, tot i que la festivitat va acollir nombroses activitats durant tot lo dia.

Una de les activitats més simbòliques és la tradicional oferta de productes típics. En este sentit, Ferrer va subratllar que a “l’oferta se va vendre absolutament tot” i que los lots estaven composats per “productes típics i de la zona”, però també d’animals vius per a l’engorde. L’organització del Sant Antoni 2011 de Valderrobres va felicitar als veïns de la capital del Matarranya per la seua col·laboració i participació a la festa.

Més informació: | |