Sant Antoni crema a Morella enmig de sants i dimonis



comarquesnord.cat, Morella
» dissabte, 22 de gener de 2011

La representació de la vida del sant ha obert una vegada més els actes centrals del Sant Antoni a Morella. Passades les deu i mitja de la nit, el placet de l’església va ser el punt de trobada de veíns i visitants. Enguany, com ja passava també l’any anterior, l’absència de majorals s’ha notat però no ha deslluit aquest emblemàtic acte. Com sempre el elenc d’actors que ja fa uns quants anys s’encarreguen d’aquest acte van aconseguir tornar a sorprendre als presents amb els seus comentaris i aparts de l’actualiatat que s’intercalen en un text ja del tot conegut per els veïns. “Ceniza Espirituada, vil mixtura, hombre de polvo y lágrimas formado, por la ley divina a muerte condenado…”,

L’escenari en aquesta representació li acaba d’atorgar el caràcter especial de la mateixa. La porta dels apòstols veu desfilar sants i dimonis tota la nit. Com cada any, sant Antoni i Morondo van fer penitència i van superar les temptacions que els posaven els dimonis. Finalment, el quadre d’actors i altres dimonis que es van afegir, van donar pas a l’acte central de la santantonada: la crema de la barraca. Amb coets flames, el grup va començar a donar voltes a la barraca fins que li van prendre foc. La barraca més catxeta que altres cops i un poquet més ampla va cremar d’allò més be, mentre la santantonada emprenia el seu recorregut pels carrers principals.

El ritual del foc va captar totes les mirades, fins que es va començar a escoltar la rondalla, preparada ja per a emprendre la ronda pels carrers centrals. Des del placet, pel carrer de la marededeu, van emprendre Blasc d’Alago, amb els parades pertinents per oferir peces on no faltaven referències a sant Antoni i la festa.

A poc a poc van anar avançant per acabar la seua ronda a la casa confraria, on despres de cantar, al temps que el cos s’obsequiava en bon panoli i bon aiguardent, començarien les albades fins altes hores de la matinada.

» Organitzat per la Confraria de Llauradors
Tots els actes estan prevists com cada any, a pesar de faltar la figura del majoral. La bona notícia saltava aquesat mateixa setmana quan es donava a conèixer que els Gaiteros de Morella seran els organitzadors de la festa de l’any vinent, el que sempre fa més lluida la celebració de la festa medieval del foc.

Els anys que no hi ha majorals, com ha passat aquest 2011, s’encarrega de que no falte res la Confraria dels Llauradors. Aquesta organització va ser la primera Confraria que es va establir en la ciutat de Morella, l’any 1.232. La fita més destacable que va realitzar el gremi dels llauradors va ser la proposta de realitzar unes festes en honor a la Mare de Déu de Vallivana, després que aquesta salvara la població d’una pesta. Això va ocórrer l’any 1.673, data històrica per a Morella, ja que un mes després s’iniciarien les festes Sexennals. D’aquesta manera, el Consell de Morella, la Justícia i els jurats van decidir celebrar un novenari -nou misses en nou dies- cada sis anys, que es mantenen més de 330 anys després.

En la jornada del dissabte, es continuaran realitzant activitats, amb dianes, processons, missa i “Retaules”. A la vesprada, arribarà un dels moments àlgids de la celebració, amb la “Llaura” -representació del contrabando, l’agostera i el mondongo-, que es celebra pels distints carrers de Morella. A la nit, orquestra i discomòbil en l’Espai Firal i el diumenge finalitzarà l’homenatge al Sant amb la missa en honor als membres de la Confraria que han faltat.

Més informació: | |