Coia Valls presenta al Matarranya la seua primera novel·la, ‘La princesa de Jade’


comarquesnord.cat, Vall-de-roures
» dilluns, 24 de gener de 2011

L’escriptora i actriu tarragonina Coia Valls va estar el passat dissabte 22 de gener per la Llibreria Serret de Valderrobres, on va presentar i va firmar als lectors la seua primera novel·la, ‘La princesa de Jade’. Se tracte d’una novel·la ambientada al segle sisè després de Crist entre l’est europeu i l’Orient, amb una història que se centre en la recerca d’un dels secrets més ben guardats pels xinesos a l’antigor, que no ere altre que la seda. La novel·la acave de guanyar el premi ‘Néstor Luján de Novel·la Històrica’ i està disponible a les llibreries en català (Columna) i castellà (Suma de Letras).

Segons va explicar la seua autora, “a Bizanci necessitaven la seda perquè els perses els hi feien pagar molt car al comerç. Per tant, la gran Teodora (en aquest cas, emperadriu i dona de Justinià), que és una de les dones que articula la primera part de la novel·la, volia que se la recordés per haver aconseguir aquest secret dels xinesos”. A ‘La princesa de Jade’ hi apareixen una sèrie de personatges molt diferents entre sí i que fan esta pre-ruta de la seda. A més, i a través d’este viatge, “que podria ser una metàfora de la vida, cadascú va a buscar les seues pròpies ambicions i els seus somnis”.

‘La princesa de Jade’ és una novel·la que està dividida en tres parts i cadascuna d’elles l’articule un personatge diferent. A la primera part, lo fil conductor el porte Teodora. A la segona part, és el torn de la Najaah, que és una nòmada del desert que fuig d’un deute de sang. Finalment, tenim a la Yu, que segons va explicar la seua autora, “encarna la saviesa de l’antiga Xina” i que “és una princesa que té uns ulls de color de jade que no desvetllarem per què”. Coia Valls va destacar que gràcies a la creació d’esta obra “he aprés moltes coses. He aprés de mi, he aprés molt de història i he aprés dels meus personatges, amb els que segurament projecto moltes de les meues dèries”.

A banda dels teixidors, monjos i jóvens que inicien esta pre-ruta de la seda, Coia Valls destaque que dintre de la novel·la ‘La princesa de Jade’ també hi trobem un personatge molt important. Es tracte del “paisatge, que està construït de forma molt poètica i on m’he ajudat molt, per exemple del cinema i la fotografia”. I de cara a fomentar la literatura, l’escriptora i actriu tarragonina va apuntar que “s’ha de treballar amb xarxa. El llibreter contacta amb l’autor, l’autor contacta amb els seus lectors, i entre tots fem una xarxa per a potenciar-la”.

Coia Valls va estar el passat 22 de gener per la Llibreria Serret de Valderrobres, una estada que va aprofitar per a presentar la seua primera novel·la, firmar uns quants exemplars i per a fer una presa de contacte amb los seus lectors. Durant les pròximes setmanes, la Llibreria Serret acollirà altres presentacions de les últimes novetats literàries, amb la presència dels seus autors.

Més informació: | |