L’esquellada de Torredarques tanca les festes de Sant Antoni del Matarranya



comarquesnord.cat, Matarranya
» dilluns, 24 de gener de 2011

Lo passat cap de setmana es van tancar les festes en honor a Sant Antoni, i que al llarg dels últims vuit s’han celebrat a la majoria de pobles del Matarranya. Concretament, los municipis que van tancar esta festivitat van ser Torredarques, la Torre del Compte i Mont-roig. I ho van fer enmig d’un ambient gèlid, una temperatura completament diferent al del cap de setmana anterior, cosa que va motivar encara més arrimar-se fins a la foguera.

A la Torre del Compte, la festa va començar el divendres per la tarde, quan diferents veïns van reunir-se per a acabar de muntar la foguera, que es va encendre cap a les vuit de la nit. Poc després de la encesa, l’Associació Cultural La Unión, entitat organitzadora de la festivitat, va repartir ‘bocadillos’ amb la “fritada” feta de les diferents parts del gorrino. Per la seua banda, lo dissabte es va obrir amb la tradicional missa i processo en honor al sant. Després se va repartir lo “pa beneït”.

A continuació, i acompanyats per la Charanga Armonía de Queretes, dos “diablets” van recórrer los carrers del poble cridant a les cases i fent la “plega”. Ja per la tarde, les activitats van finalitzar amb una gran oferta i on se van subhastar tots los productes replegats pels “diablets” i també es van anunciar els números guanyadors de les diferents parts del gorrino que se sortejaven, i tallat lo dia anterior a la foguera.

» Mont-roig
A Mont-roig, la festa de Sant Antoni va començar lo divendres, dia que hi va haver l’encesa de la foguera i també la festa dels socis ramaders del poble. Lo dissabte, per la seua banda, se va fer la missa en honor a Sant Antoni, amb processó, “pa amb oli” i també la tradicional benedicció dels animals. Durant lo descans del ball de la tarde, se va fer la clàssica oferta, on se van subhastar tot tipo de dolços elaborats per les dones i el forn del poble. A més, després de la subhasta, hi va haver una xoriçada per a tots los veïns del poble, que van tancar la festivitat de Sant Antoni amb ball.

» Torredarques
Torredarques va ser el tercer poble que este cap de setmana va celebrar la festivitat de Sant Antoni. En concret, la festa se va fer la tarde de dissabte, i on hi va haver la recollida de la llenya per a la foguera, que es va fer a la plaça del poble i un sopar popular per a tots los veïns, que la van celebrar al bar de Torredarques. Durant la nit, i fins a altes hores de la matinada, los jóvens del poble van posar música a la festivitat.

Diumenge va ser el dia dels xiquets, que van celebrar la tradicional esquellada pels carrers del poble. Eixe dia, los més menuts del poble se posen esquelles d’animals o campanetes pel cos i fan la volta pel poble. A cada casa, los xiquets clamen la frase “Que Sant Antoni cuido dels teus animalets”, com si fos una benedicció. A canvi, los veïns de Torredarques premien als xiquets amb regalets i dolços. Durant lo matí de diumenge, a Torredarques també se van fer patates a la foguera.

Més informació: | |