Cinctorres té festa local aquest divendres per amanir el Sant Antoni



comarquesnord.cat, Cinctorres
» divendres, 28 de gener de 2011

Gairebé tot està amanit a Cinctorres per a la celebració de la festa de Sant Antoni. La colla Els Ganduls són enguany els organitzadors de la festa medieval del foc a Cinctorres. Aquest divendres és festa local a Cinctorres i encara que està un poc plovitetjant hi han tasques que hi ha que fer, com són la muntada de la barraca i l’eixida al monte per buscar més llenya. El patiment per la neu s’ha deixat enrere i no han tingut problemes els majorals per trobar prou voluntaris per portar-les endavant.

A l’Ajuntament ja estant els pastissos exposats, esperant que arribe l’hora de la benedicció per a ser repartits entre els participants. La conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana, que visitava Cinctorres aquesta setmana, ja els va poder tastar. El maio, que medix uns 16 metres, ja fa una setmana que espere que arribe el seu moment.

» Festa a Cinctorres
Sant Antoni de Cinctorres és reclam comarcal i sinònim de festa. Els Majorals seguiran el programa tradicional de la celebració, i l’agenda prèvia d’amaniments, que són altre motiu de convocatòria i festeig. Foc, Coquetes, Animals, i Germanor, són els ingredients de la festa cinctorrana. El foc és l’element més significatiu a qualsevol Santantonada, i a Cinctorres pren dos formes diferents. La principal amb la barraca que culmina la representació de l’obra, i l’altra a la gran foguera que des de primeres hores del dissabte cremarà davant l’Ajuntament. Per a poder formar-la pren protagonisme un altre dels elements, els animals, en este cas els cavalls, que s’encarreguen d’arrossegar els grans troncs per tot el poble. I per últim, quan eixos mateixos animals passen pel porxo de l’Ajuntament els seus portadors reben la coqueta, una pasta més que típica a Cinctorres, però que només es pot aconseguir en eixa mida durant la celebració de la festa.

Així, què tradició animal, gastronòmica i cultural s’uniran a Cinctorres el darrer cap de setmana de gener. Altre element especial de la festa Cinctorrana és la representació de la Vida del Sant. Ací no sols hi han personatges propis, si no que a més, és l’unic lloc en que es representa en valencià.

Més informació: | |