El Sant Antoni de Cinctorres, dels més festius dels Ports



comarquesnord.cat, Cinctorres
» diumenge, 30 de gener de 2011

El Sant Antoni de Cinctorres ha tornat a estar un èxit de participació per part tant dels veïns del poble, com pel nombre de visitants que cada any creix quan arriba la cita amb la festa del foc. Amb els actes religiosos finalitza avui la festa del patró dels animalets que ha tornat a convertir Cinctorres en punt de trobada comarcal.

L’oratge no va acabar de acompanyar del tot, per que el divendres per a vestir la barraca va estar plovisquejant tot el dia. Però el dissabte, encara que la temperatura era catxeta, el caliu humà i les ganes de fer festa, es van ajuntar per a que el fred no es notara massa.

Ja per la tarde en l’acte de l’arrossegada de les carraques es comprovava com a tots els racons del poble hi havia gent de tot arreu. Des del Poliesportiu començava un acte molt vistós, que té el seu perill per als que miren, com és l’arrossegada de les grans carrasques fins la plaça de l’Ajuntament. Cavalls i cavallistes van anar apropant-se als polisportiu per tal d’ajudar amb el que es poguera per a que la foguera de la nit fora d’allò més complida i acollidora.

Des dels més menuts, alguns amb ponis que no superaven el metre i mig d’alçada, fins als gran cavalls que també arribaven de llocs com Morella, Benassal o Vilafranca, les carrasques eren arrastellades a través dels carrers del poble fins arribar a la plaça. Segurament el lloc més espectacular per a este primer acte de la vesprada, és la costa que va des del poliesportiu fins al Sant Lluís. Molts esperaven ja el pas de la darrera de les cavalleries. Fins a quatre cavalls carregaven amb dues immenses carreres que obligaven a amagar-se a qualsevol racó per tal de no ser colpejat o directament tombat per les grans rames.

Poc a poc la plaça de l’Ajuntament s’anava omplint de carrasques, i amb l’arribada de la la darrera la més gran, començava una altra feina per als majorals, la d’intentar tallar ben ràpidament els grans troncs i deixar enllestida la foguera. La música començava a sonar amb la dolçaina i el tabal, i el foc cremava ja una de les parts de la foguera mentre a l’altre costat encara s’acabava de confeccionar. Allà els majorals també van repartir, com mana la tradició al costat de la foguera, uns gotets de vi junt a l’abadejo i sardina salades. Eixa foguera seria el punt de trobada després de moltes colles que pararien allí a torrar-se unes bones xulles en les que alimentar el cos per a passar millor la llarga nit.

» VÍDEO: Sant Antoni a Cinctorres 2011
» Fotogaleria: Sant Antoni a Cinctorres 2011

Més informació: | |