Els majorals de Sant Blai de Vilafranca han repartit el llibret per les cases


Etiquetes: , ,


comarquesnord.cat, Vilafranca
» dimarts, 1 de febrer de 2011

Els majorals de la festa de Sant Blai 2011 de Vilafranca, Miguel Ángel Barreda i Cristóbal Alcón han repartit el llibret amb els actes de la celebració per les cases de Vilafranca. En aquesta oportunitat, Sant Blai es celebra el diumenge 6 de febrer i comptarà amb les actes tradicionals d’aquesta festa recuperada l’any 1999 després de més de 30 anys desapareguda.

Pel matí, a les 10,30 hores tindrà lloc la Missa Solemne en honor a Sant Blai i seguidament, cap a les 12 hores hi haurà convit per al poble al Parador de Festes. Des d’allí, arrancarà la Ronda de Sant Blai pels carrers de Vilafranca amb la Rondalla i Grup de Jota de Vilafranca, majorals, la gran tortada de Sant Blai, cavalleries i públic en general.

Una vegada acabada la Ronda de Sant Blai hi hauràn carreres per la ‘joia’ al carrer Miralles del Carro. Es tanca la programació de Sant Blai 2011 amb la típica ‘Almoneda’ al Parador de Festes, durant la qual es realitzaran els sortejos de la tortada.

Al llibre de Sant Blai 2011, trobem un text escrit per un dels majorals de la festa, Miguel Ángel Barreda, que ens parla de l’organització de la vida religiosa d’arrels tradicionals i populars en el darrer segle a Vilafranca. Barreda, gran coneixedor de com era el funcionament de les comfraries del municipi, fa menció de les Esclaves de la Mare de Déu dels Dolors, els Dijous Eucarístics, les Confraries del Rosari i del Carme, el vot de Sant Francesc d’Assís o el Sagrat Cor. Algunes d’aquestes celebracions actualment han desaparegut. Miguel Ángel Barreda també parla al seu escrit de les festes amb majoral i com es celebraven antigament. Sant Antoni, Sant Blai, el Llosar, Sant Josep, Sant Antoni de Pàdua, Sant Miquel, Sant Isidre, Sant Pere, Sant Cristóbal, Sant Roc o les Ànimes. En aquest cas, les festes amb majoral, a excepció de Sant Josep, Sant Antoni de Pàdua o les Ànimes, totes les demés es conserven en l’actualitat.

El llibret es tanca en la contraportada amb un record del suplement ‘Nuestra Señora del Losar’ de l’any 1924 i una relació de xiquets batejats a Vilafranca durant l’any 1923.

Més informació: | |