L’Ajuntament de Forcall es torna a mostrar contrari al traçat de la línia Morella-Mesquita


Etiquetes:


comarquesnord.cat, Forcall
» dimarts, 1 de febrer de 2011

L’Ajuntament de Forcall torna a presentar per escrit el seu rebutj al traçat de la línea Morella-Mesquita. La linia, que passa molt a prop de les cases del poble, també circula per tot l’espai del LIC del riu Bergantes, recollit dins de la Xarxa Natura 2.000. Després de estudiar la documentació presentada per Red Electrica Española, s’aprecia que l’única alternativa que ja es dóna per clara i definida dins del recorregut, és el tram F; que precisament és el que afecta de manera clara i greu a la localitat de Forcall – el seu terme municipal . L’Ajuntament considera que la construcció de la línia que es proposa, és un impacte negatiu per una de les zones millor conservades mediambientalment parlant de la Comunitat Valenciana. En el cas de Forcall, la proximitat d’ambdues línies d’alta tensió a la població causa un perjudici tant mediambiental –amb el fort impacte paisatgista (que ha de ser protegit) i que no es té en compte a l’hora de realitzar els traçats d’aquestes característiques- com a socialment i econòmica, a causa que un dels recursos més importants del poble (el turisme) es veu afectat per aquesta raó.

Afegeix l’alcalde forcallà, que a més “actualment s’està redactant el nou PGOU i ens veiem forçats a eliminar sòl anteriorment urbà, a causa que el vol d’aquesta línia i la seva afecció fan que no es pugui construir absolutament gens en aquests espais, tal com estableix d’altra banda la legislació. No obstant això, com dèiem, tenim a més per la instal·lació d’aquesta línia un problema de servitud, i instal·lació d’activitats en tots els trams per on passa la línia ja existent de REE. Ara per tant se’ns presenta una altra línia que sens dubte suposarà unes afeccions que eliminen moltíssima quantitat de possible sòl productiu –cinegètic, forestal, ramader o fins i tot d’activitats econòmiques com per exemple la possible ampliació del parc eòlic dels Refoyes, a causa que la nova instal·lació de quàdruple circuit afectarà justament a l’espai plantejat com a alternativa d’ampliació de la zona eòlica a Forcall, Palanques i Zorita. Afecta, a més, a l’explotació en tota aquesta zona de les carrascas truferas, i a la planificació de les explotacions, ni d’aquest tipus, ni ramader en cas de noves explotacions de granges de porcí, que donen ocupació en la localitat a unes 26 persones”.

Els responsables municipals han observat, a més, que en la documentació, “no apareix res referent a la zona de Castelló quant al que es refereix als efectes negatius i capítols o documentació posterior que si apareix de la zona de Terol, per la qual cosa exigixen es remeti aquesta informació, així com la referent a les prospeccions arqueològiques en la localitat”. Aquestes questions i les errades sobre la consideració de la realitat del poble i les afeccions a jaciments arqueologics de la valua de la Moleta dels Frares, passant la línia projectada a uns escassos 600 m. de la mateixa, l’important jaciment de l’Edat del Bronze situat en els Refoies Altes, amb la imponent necròpoli tumular, espai únic en tota la Comunitat Valenciana i que rep a unes 1.200 persones anuals des de la seva posada en valor., junt a l’Abric del Mes de Barberà i les seves pintures rupestres –declarades Patrimoni de la Humanitat- i obviades en el informe, igual com el ric patrimoni etnològic, masies, abancalaments i parets de pedra en sec, que es veuran danyades sens dubte per aquest nou impacte, han fet decidir a l’ajuntament a presentar de nou escrit una sèrie de consideracions, entre la que es troba rebutjar la construcció de la línea. En cas de realització de la línia, en el pas per la proximitat de Forcall i el que concerneix a la visibilitat urbà, aquesta es sotarre per reduir l’impacte visual.

Es demana, des de Forcall “que es torne a replantejar la possibilitat de traslladar la línia elèctrica més cap a l’Oest, de manera que no sigui visible des de la localitat de Forcall i de qui accedeix a la població, ja que encara que en la memòria s’assegura que s’ha estudiat les alternatives menys visibles des de les pròpies poblacions alhora que des dels accessos o carreteres, cal destacar que la realització d’aquesta línia va a ser visible des del mateix casc urbà de Forcall, des d’espais declarats BIC, com l’edifici de l’Ajuntament, des dels accessos per carretera de la CV 124, la CV 14 Morella-Zorita i la CV-120, per la qual cosa segons la memòria presentada per REE, res es diu sobre aquest tema”.

Ahora, també “s’exigeix a més la concentració de línies en un sol corredor, concentrant les afeccions i impactes negatius; la eliminació de la línia actual del casc urbà de Forcall pel qual travessa i del LIC del Bergantes en tot el seu tram eliminat, amb el desmantellament de la mateixa, desafectant aquest espai d’alt valor paisatgístic i mediambiental.”

L’ajuntament també vol una mesura compensatòria permanent en funció del grau d’afectació que consistirà en el pagament d’una quantitat per cada metre de línia existent i les torres construïdes que s’ha de fixar de mutu acord entre el municipi i l’empresa REE.

Més informació: