LA FALSA: “Grândola, vila morena…”


JOAN CARLES MARCOBAL

‘…Terra da fraternidade. O povo é quem mais ordena, dentro de ti, ó cidade …’ Sembla que la cançó del portuguès Xosé Afonso recobra actualitat sense esperar-ho. Al 1974, a Portugal, va ser per mig de Rádio Renascença… Al 2011 han estat les xarxes socials que Internet ens ofereix i a les quals no calla un règim dictatorial com el de Mubarak.

Quan escric aquestes línies més d’un milió de persones s’estan manifestant a El Caire per demanar l’eixida del president, una nova Constitució i eleccions plenament democràtiques. No sé que haurà passat fins que em llegiu però espero que la febre de la democràcia no hagi portat morts. Però el que sí que és cert i encomiable és l’entesa que hi ha hagut entre el poble, de diferents creences, i l’exèrcit.

Es repeteix el cas de Tunísia, com a Portugal. I no s’acabarà ahí, segur. Als tirans els ha entrat la temor: en altres països del Magrib i l’Orient ja volen prendre mesures per evitar les sublevacions populars. I a Xina, si entren a Internet i escriuen Egipte no apareix absolutament res, com si el país de les piràmides i els faraons no existira. Això sí, mentre a determinats països el poble arrisca tot el que té, la seua integritat i la seua vida per reclamar la seua llibertat, ací a Espanya els informatius de televisió li dediquen més minuts a la derrota del Madrid a Pamplona que a Egipte. Democratitzar? Iraq va costar una guerra absurda i inútil, democratitzar els països que desitgen llibertat sembla que no mereix l’atenció d’occident que, com sempre, mira la lluna.

Més informació: |