Vilafranca honora a Sant Blai amb un diumenge de temps primaveral


Etiquetes: ,



comarquesnord.cat, Vilafranca
» diumenge, 6 de febrer de 2011

Vilafranca celebrava aquest diumenge la festa de Sant Blai. En aquest any 2011 han estat dues persones, Miguel Ángel Barreda i Cristóbal Alcón, amb les seues famílies, les encarregades de preparar els actes de la festa. Pel matí, a les 10,30 hores començava la solemne missa en honor a Sant Blai, oficiada pel capellà de Vilafranca, José Aparici. Una celebració que comptava amb la participació de la Rondalla de Vilafranca en l’apartat musical oferint una missa ‘baturra’.

Els majorals d’enguany decidien no canviar al sant de la seua ubicació habitual i posar-lo a l’altar major. Es va adornar a Sant Blai amb flors i també amb els guions i banderes dedicats al sant. L’explicació era que a un sant que no se li fa processó no té perquè ser situat a l’altar.

Després de la missa, tindria lloc al Parador de Festes el convit de la Majoralia al poble amb un nodrida presència de públic com sol ser habitual. A més, l’oratge va respectar moltíssim la celebració de Sant Blai amb un dia esplèndid. A continuació arrancaria la Ronda de Sant Blai, que recorreria al ritme de la jota vilafranquina els principals carrers del municipi. La Ronda, passaria també pel casc antic de la població per enfilar-se posteriorment fins al carrer Sant Blai, lloc on acaba la ronda.

Els majorals passen el plat durant la Ronda i conviden a moscatell o caçalla. També es passeja la gran tortada en un carro, que per la vesprada durant l’Almoneda, sería sortejada en quatre parts. Els Majorals durant la Ronda també ofereixen números per al sorteig.

La Rondalla i el Grup de Jota de Vilafranca tancaria la seua actuació a la Ronda de Sant Blai davant la imatge del sant i amb la presència dels veïns i veïnes del carrer, que sempre tenen la taula parada en algún dels garatges. Després vindria la carrera per la ‘joia’, en aquesta oportunitat amb dos participants, Enrique Alemán i Javier Prades.

Per la vesprada es realitzaria la típica ‘Almoneda’ al Parador de Festes. Una subhasta en la que habitualment s’exhibeixen productes com braços de gitano, tortades de tot tipus, bollos de carn, de tomata, de sardines… i també algún que altre animal, encara que en molta menor quantitat que per Sant Antoni. La Majoralia feia una valoració molt positiva del que ha estat la festa de Sant Blai 2011.

Diego Gargallo, Pablo Andrés i Víctor Tena van estar els encarregats de fer l’Almoneda, que va comptar amb moltíssim donatius per part de la gent de Vilafranca i també amb interessants ‘pujes’ i participació per part del públic. Durant l’Almoneda es realitzaria el sorteig dels quatres trossos de la tortada i en aquest cas es van haver de fer dirents extraccions de paperetes, ja que algún dels números premiats no van eixir.

Sant Blai es despedeix fins l’any que vé, on la festa a Vilafranca del mes de Febrer tindrà continuitat, ja que durant la celebració es feia oficial la Majoralia per a l’any 2012.

» Sant Blai a Vilafranca

Més informació: |